Калфин реже Първанов

0
1331

АБВ минава на вариант с генерал Михо Михов

Ивайло Калфин нямал желание да се кандидатира за президент, разкриват активисти на АБВ. Бившият вицепремиер не искал да се дъни за втори път и затова предпочитал партията да издигне друг човек за наследник на Росен Плевнелиев.

От Нова година насам АБВ инициира диску­сии под надслов „Прези­дентски дебати 2016“. Силните хора във фор­мацията Георги Първа­нов, Румен Петков, Ивай­ло Калфин и Михо Ми­хов обикалят страната и наред с предизборната кампания коментират и актуалните политически теми. Симпатизанти на АБВ издават, че по вре­ме на срещите най-силна била агитацията за Калфин, а той самият също бил склонен да се кандидатира за държавен глава, особено ако бъде при­познат и от БСП. След като проф. Румен Гечев и останалите от обкръ­жението на Корнелия Нинова категорично опровергаха тази възмож­ност, бившият социален министър дръпнал ръчна­та спирачка.

Социолози и политолози смятат, че шансовете на Калфин да спечели из­борите без подкрепата на БСП и останалите партии в център-ляво са мини­мални. Доказателство за това е вотът за Европей­ския парламент през май 2014 г., в който той се провали. Тогава Калфин бе водач на листата на АБВ. Формацията събра едва 4,022%, или 90 061 гласа, и не можа да из­прати човек в Брюксел. „Ивайло е добър експерт, но е слаб в мажоритарни­те избори. Веднъж загуби от Плевнелиев. Ако сега пак се издъни, това ще е сериозен удар по имиджа му. По-разумно е да не се кандидатира за пре­зидент“, коментират при­върженици на АБВ.

Така в ролята на пре­тендент за стола на „Дон­дуков“ 2 може да се ока­же ген. Михо Михов, кой­то в момента е депутат и председател на Комиси­ята по отбрана в Народ­ното събрание.

Той е експерт в област­та, уважаван е от военните и би паснал идеално за главнокомандващ на въоръжени­те сили. До този момент той се спрягаше за вицепрезидент.

Георги Първанов окон­чателно отпада като ва­риант, тъй като по кон­ституция няма право на трети мандат. Тази теза застъпи и проф. Георги Близнашки, който е сред най-видните ни конституционалисти.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук