Калфин: Трябва да има защита за наетите хора с увреждания, но не до крайност

0
938

Социалният министър Ивайло Калфин е против отпадането на всички защити от уволнение при наетите на работа хора с увреждания. Пред Дарик той заяви, че могат да се преразгледат правилата за защита на тези работници, но не и да отпаднат всички ограничения. Калфин коментира темата след като представи концепцията за реформа в освидетелстването на хората с увреждания пред депутатите от социалната комисия.

„В момента има ограничения, но няма забрана да бъдат освобождавани. Това става или след искане на съгласие от Главната инспекция по труда, или ако е по дисциплинарни причини, ако работодателят прецени, че човекът не работи, няма нужда да пита ГИД. Така че не е изключена тази възможност и в момента“, каза Калфин.

Според него би трябвало да има някаква защита така, както има за майките с малки деца, хора в уязвимо положение, но не трябва това да се довежда до крайност.

Работодателят трябва да е убеден, че човекът с увреждания е достатъчно пълноценен и допринася за работата на фирмата, категоричен е вицепремиерът и прави уговорката, че „това не е благотворителна дейност, а осъзната трудова дейност“.

Така че бихме могли да погледнем още един път правилата, каза вицепремиерът, като допълни, че е против изцяло да се освободят, тъй като това са уязвими хора, но не би трябвало да има абсолютна забрана да се освободи човек.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук