Капачки за бъдеще – предай събраното на 14 април

0
5150

Два пункта ще бъдат на разположение на хората, които са събрали пластмасови капачки и искат да се включат във втората благотворителна инициатива „Капачки за бъдеще“. Тя ще се състои на 14 април, от 09 до 14 часа, в София и Пловдив. Това обяви Мартина Йорданова от фондация „Лазар Радков“, която организира рециклирането на капачките, за да закупи нов кувьоз за болницата в град Чирпан.

София, Пловдив, Пазарджик, Асеновград, Смолян, Стара Загора, Сандански, Дупница, Сандански, Плевен, Троян, Ловеч, Велико Търново, Казанлък, Разград, Добрич, са част от градовете, в които хората събират капачки от няколко месеца. Доброволците са поели ангажимент сами да доставят пластмасата към централните пунктове

„Не толерираме хората да отделят лични средства, с които да извозват капачките, а искаме от бизнеса да ни помогне. Например тази част, която пътува и има логистика за това, за да не влагаме излишни ресурси, защото нямаме сметка… Също така стойността на една туба е в пъти по-малко от куриерската такса“, обясни Мартина.

Софиянците, които искат да се включат в каузата в помощ на недоносените бебета, могат да заповядат на 14 април, на малкия паркинг пред националния стадион „Васил Левски“. Пловдивчаните, които имат събрани капачки, ще ги предават на бул. „Кукленско шосе“ (срещу митницата и складова база за матраци), в същия ден и времеви интервал.

Справка на Министерство на здравеопазването, изготвена за фондация „Лазар Радков“, показва, че в Чирпан има общо 169 живородени бебета през 2017 г. МБАЛ -Чирпан обаче разполага само с един кувьоз, който е произведен през 1967 г. и е крайно амортизиран. Това кара организаторите на „Капачки за бъдеще“ да насочат усилията си за събиране на достатъчно капачки за рециклиране, с парите от които да закупят този вид техника. „Когато в такъв тип общинска болница, в малък град, се очаква дадена жена да роди недоносено дете, тя се транспортира до най-близкия областен град, където има необходимата медицинска апаратура и обучени екипи, които могат да я предпазят от нежелани последици. Но има и много непредвидени ситуации…, много деца, които са преносени и е хубаво да бъдат обдишани в стерилна обстановка, да се контролира температурата и други показатели“, обясни Мартина Йорданова. И уточни, че от болниците в Благоевград, Видин, Ботевград, Чирпан, Монтана, Сандански, Първомай, Петрич, Козлодуй и Разград, тази в четвъртия град има най-голяма нужда от нов кувьоз.

Мартина Йорданова и Лазар Радков

След като хората предадат своите капачки тази събота, фирмата рециклатор ще ги извози със свои контейнери. Тя изкупува един килограм капачки на цена от 40 стотинки, като за един кувьоз трябват поне 20 тона капачки. Всеки, който иска да подпомогне каузата, може да донесе събраното в чували, пластмасови шишета, найлонови торби … Важно е вътре да попадат само пластмасови капачки, а без метални елементи, защото те само могат да повредят машината за рециклиране.

„Най-хубавото на кампанията е, че тя възпитава хората да пазят природата и да рециклират. Това, че много деца и училища събират капачки, е още по-хубаво, защото те се възпитават от ранна детска възраст, че трябва да се рецдиклира и пази. И се надявам рециклирането да бъде по-популярно с всяко следващо поколение“, обясни Мартина. Тя и фитнес инструкторът Лазар Радков основните „двигатели“ на инициативата, получила подкрепата на Столична община и много фирми. „Като доброволци на събитието ни помагат нашите близки, приятели и роднини. Последният път молихме на място хората, които са дошли пред националния стадион, да напълнят контейнера. Гледаме да бъдем всички заедно, защото целта е една. Няма Лазар, няма Мартина, всички сме „Капачки за бъдеще“, допълва момичето.

Миналата година фондация „Лазар Радков“ проведе първата си кампания, с която успя да купи кувьоз за болницата в Червен бряг. Това стана благодарение на над 7 000 души, които само за три часа предадоха повече от 9 тона и половина пластмаса в София, както и на дарители, събрали оставащата сума. „В болницата в Червен бряг, в нощта преди да дарим кувьоза през декември 2017-а, се е родило недоносено бебе. И лекарите цяла нощ са го завивали с одеяла, за да го запазят. Те са ползвали само кутията от кувиоза, защото той не работи. Положението бе страшно“, разказа организаторката.

От фондацията се надяват, че втората кампания за събиране на капачки ще постигне по-добри резултати и най-вече ще „зарази“ повече хора да рециклират, с което да закупят още техника за недоносените бебета в страната.
/puls

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук