Караджов: Над 20% от половината от дължимите суми към пътностроителите са разплатени

0
135
Малко над 20% или 110,462 млн. лева са изплатени от половината от дължимите от държавата суми към пътностроителните фирми, които са в размер на над 650 млн. лева. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов по време на блицконтрола. Парите са от бюджета на министерството. Днес има сериозно забързване на процеса и в сравнение с вчера над 30 млн. лева е разликата, допълни той.

Министърът посочи, че преди плащането на всяка фактура се прави проверка в НАП, което отнема три-четири дни.

Министърът напомни, че освен парите за изплащането на половината от старите задължения към пътностроителните фирми, както е предвидено в решението на НС, към тази сума трябва да се добавят още 1,2 млрд. лева за довършването на ремонтите на 278 пътни обекта, както също е предвидено в решението на парламента.

Отделно пари ще има за ремонт на близо 370 километра, което по груби сметки ще струва около 220 млн. лева, а за нови обекти, за които ще има плащания през тази година, са нужни поне 400 млн. лева. И така над 2,2 млрд. лева, което е активният бюджет за пътищата, обобщи министърът.

При актуализацията на бюджета Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще поиска допълнително над 500 млн. лева минимум, каза министър Гроздан Караджов в отговор на друг депутатски въпрос.

Той съобщи, че няма готовност да стартира Фондът за общинско развитие и сближаване в пълнота тази година и допълни, че поне обещаните около 500 млн. лева ще тръгнат още следваща седмица към първите общини, за да могат да започнат ремонтите на общинските пътища и ВиК инфраструктура.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук