Каракачанов: Евакуират посолството ни в Кабул след кървавата експлозия, погубила над 50 души

0
1396

Българското посолство в Кабул ще бъде евакуирано, а дипломатите ни ще бъдат преместени в друга мисия, евентуално британската. Това заяви пред Нова телевизия вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов.

Коментарът му бе след горещата новина, че най-малко 50 души са убити или ранени в резултат на мощната експлозия, която разтърси афганистанската столица в ранните, но натоварени часове на сряда,.

„В Кабул е извършен атентат на 500 метра от българското посолство. Пострадали от българското посолство няма“, коментира Каракачанов и уточни, че там работят 7 служители. Той поясни, че кола бомба се е взривила пред Германското посолство и има жертви, цивилни, над 60 ранени. „Пострадала е сградата на нашето посолство“, каза той. По думите му това се е случило в 6,50 българско време.

„Разговарях няколко пъти с нашия военен аташе полк. Симеонов. Имаме 11 военни в Кабул, те са далеч. Няма пострадали български военни“, допълни Каракачанов. Той успокои българските граждани, че има контингент от 108 човека, 98 от тях са в Кандахар, а 11 са в Кабул и те са в друг район.

„Правителството е в течение. Задействан е плана за евакуация в българското посолство“, поясни министър Каракачанов и допълни, че по план служителите трябва да отидат в Британското посолство. Той поясни, че това е един от много големите атентати в Кабул: „Скоро време атентат с такъв мащаб и толкова жертви не е имало. Явно целта е била немското посолство“.

Съгласно информацията, представена от официалната афганистанска страна, към момента не е възможно да бъде да конкретизиран точният брой на загиналите, но такива има. Представител на Министерството на здравеопазването поясни, че в резултат на инцидента са пострадали най-малко 60 души.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук