Каракачанов иска ДАНС да провери фалшиви новини за докарвани нелегални мигранти с военни самолети

0
11219
Снимка: Георги Кожухаров

Вицепремиерът Красимир Каракачанов призовава ДАНС да се заеме с проверката на разпространението на фалшиви новини, според които на български военни летища кацат самолети, които превозват нелегални емигранти от Германия и от други страни в Европа. Това се вижда от публикуваната стенограма от заседанието на правителството миналата сряда, показва справка на Информационна агенция „Дейли Прес“.

Каракачанов уверява, че това е абсолютно невъзможно поради факта, че без негово разрешение това не може да се случи.

Той проверил случая и казва, че извън самолетите на военновъздушните сили и някои самолети на съюзниците, които изпълняват участие в учение, каквото е „Тракийски орел“, което тече сега в Пловдив, други самолети не са кацали, не само на „Безмер“, а на нито едно българско военно летище.

Освен това направил проверка в Агенцията за бежанците и установил , че капацитетът на лагерите за емигранти е с едва 11% запълняемост. Нови хора не са постъпвали за разлика от 2016 година, когато капацитетът е бил пълен до 103%.

В допълнение се правела „сглобка“, според която овцете и козите в Странджа се избиват, за да може там да се настаняват нелегалните емигранти.

„Всява се смут, опит да се създава напрежение в обществото и това според мен не може да остане безнаказано… Затова смятам за необходимо ДАНС и другите оторизирани структури по сигурността да направят проверка и да изяснят кой пуска и с каква цел подобна фалшива информация и ако се установят виновни – да им се потърси отговорност. Това е недопустимо в една правова държава“, заключава вицепремиерът.

Какви ли не чух и аз неща по тази тема, но не искам да ги коментирам, защото, като ги коментирам, след това почват да правят предаване върху тях и от фалшива новина се ретранслира по толкова начини, че просто излизат накрая чудовищни новини. Но действително си играят със страховете на хората, коментира в отговор премиерът Бойко Борисов. Уверява всички, че България нито е поемала ангажименти, нито има договорки с други страни да приема мигранти.

„България нито сме се договаряли с канцлера Меркел, нито сме приемали, нито ни е предлагано, нито за пари, нито за без пари. Единствено, което сме работили активно шестте месеца по Дъблинското споразумение (което предвижда връщането на мигрантите в първата държава в ЕС, в която са влезли – бел. ред.), точно по тези въпроси да бъде решен справедливо за всички“, посочва Борисов.

Аз съжалявам, че за да опровергаем такива лъжи, ние трябва да го говорим, защото тези мои думи ще се чуят в цяла Европа и всички ще кажат – в момент, в който ние се чудим какво да правим със стотиците хиляди, милиони бежанци, България единствена няма, подчертава премиерът.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук