КЗК: Ето как търговците ни лъжат с лъжлива информация или спестена такава

0
2085
През изминалата година сме забранили два пъти повече търговски нелоялни практики, свързани със заблуда на клиента при подаване на лъжлива информация или спестявана такава. Ангажирани сме по този въпрос и в онлайн търговията. Това каза председателят на КЗК Димитър Маргаритов в сутрешния блок на БНТ.

Той открои, че най-често се получават жалби и сигнали за телекомуникационни услуги, като става дума както за качеството на самата услуга, така и в доста случаи за дефектни телекомуникационни устройства и отказ от търговците да извършат замяна или да върнат парите на потребителите.

След работата на КЗК с два от трите мобилни оператора вече има съдебни споразумения за намалена неустойката при прекратяване предсрочно договори, каза председателят на КЗК. Т.е. ще се заплащат вече такси до 3 месеца, а не както преди целия период, оставащ до изтичане на договора.

„Например имате договор за 3 години, а го прекратявате на първата, вместо 18, ще платите 3 такси”, добави той.

След сигналите за телекомуникацаонните услуги се нареждат и тези за битовите електроуреди и аудиовизуалната техника. „Около 20 % от жалбите срещу т.н монополисти – електроразпределителните дружества, топлофикациите и.т.н.”, открои Маргаритов.

Малко са оплакванията в сферата на туризма, както и при небанковите финансови институции.

Вчера експерти пък предупредиха за голяма интернет измама. Тя ни дебне при пазаруването онлайн, за което пък Гугъл знае всичко./БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук