Киев: 15 000 руски военни престъпления, над 600 заподозрени за насилие и убийства

0
47
Украйна е идентифицирала няколко хиляди случая на подозрения за военни престъпления в източната част на Донбас, където руските сили продължават настъплението си, заяви главният прокурор на Киев Ирина Венедиктова.

Започнахме няколко хиляди дела за това, което виждаме в Донбас“, заяви главният прокурор Ирина Венедиктова на пресконференция в Хага, докато се срещаше с международните си колеги. „Ако говорим за военни престъпления, става въпрос за възможен трансфер на хора, започнахме няколко дела за такива случаи при деца и възрастни хора в различни части на Руската федерация“, каза тя. „След това, разбира се, можем да говорим за измъчване на хора, убийства на цивилни граждани и разрушаване на гражданска инфраструктура„.

Украинските власти не са имали достъп до контролираните от Русия райони на Донбас, но са разпитвали евакуирани лица и военнопленници, каза Венедиктова на пресконференция в централата на съдебната агенция на ЕС, Евроюст.

Като цяло Украйна е идентифицирала 15 000 случая на военни престъпления в цялата страна след нахлуването на Русия на 24 февруари, добави тя. Украйна е идентифицирала 600 заподозрени за агресия, включително „високопоставени висши военни, политици и пропагандни агенти на Руската федерация“, заяви главният прокурор.

Близо 80 заподозрени са идентифицирани за предполагаеми военни престъпления, които действително са били извършени на украинска територия, добави тя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук