Китай скастри Великобритания за сближаването ѝ с Тайван

0
353

Великобритания сключи ново търговско партньорство с Тайван

Китай предупреди Великобритания да прекрати усилията си за „засилване“ на отношенията си с Тайван, съобщава „Ройтерс“.

Позицията дойде след среща на високо ниво в Лондон и подписването на ново търговско споразумение между Великобритания и острова.

Великобритания, която като повечето страни не поддържа официални отношения с Тайван, вчера сключи ново засилено търговско партньорство с претендирания от Китай остров.

Британският министър на търговията Найджъл Хъдълстън беше домакин на тайванския заместник-министър на икономиката Чен Черн-Чи за разговори в Лондон.

Китайското посолство в Лондон подчерта в изявление, че Пекин винаги твърдо се е противопоставял на всякаква форма на официален контакт между страните, които имат дипломатически отношения с Китай и „тайванския регион на Китай“.

„Призоваваме Великобритания да спазва принципа за „един Китай“ и да спре да използва търговското сътрудничество като извинение за участие в официален обмен или за подобряване на независимите отношения с Тайван“, се изтъкна в позицията.

Както Великобритания, така и Тайван на практика имат свои посолства в столицата на другата страна, но Лондон не признава официално демократично избраното правителство в Тайпе.

Тайван смята Великобритания за важен демократичен партньор, който заявява своята загриженост относно засилените китайски военни действия близо до острова и подкрепата си за участието на Тайван в глобални организации, като Световната здравна организация.

Миналата година Великобритания одобри значително увеличение на износа на части и технологии за подводници за Тайван, който обновява военноморските си сили. /news.bg/

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук