Климатична катастрофа грози Европа

0
1452

Най-много ще пострадат държави в Южна Европа- Португалия и Испания са начело в списъка

Климатична катастрофа грози Европа в следващите десетилетия. Прогнозите са мрачни- климатичен взрив под формата на наводнения, пожари и суша, пише норвежкият Дагблатет, като се позовава на най-новия доклад на изследователи на климата („Multi-hazard assessment in Europe under climate change”).

Най-застрашени са държавите в Южна Европа, начело с Испания и Португалия.Според учените, тези две страни ще преживеят небивал бум на непознати досега климатични явления и това ще се отрази негативно на икономиките им.

На първо място, ще има периоди с много високи тeмпeратури, последвани от наводнения в крайбрежните райони.  Това ще намали производството на храни и ще се отрази на целия Европейски съюз.

Към 2080 година Европа ще преживява всяка година периоди на суша и високи температури. Според авторите на доклада, необичайно високите температури ще бъдат регистрирани всяка година в Южна Европа. Това ще доведе до горски пожари, наводнения и бури.

В северна Европа също ще има проблеми. Тук се прогнозира увеличаване на наводненията и също необичайни за тези географски ширини горещини. Шансът Старият континент да преживее потоп към 2080 година вече е 20 на сто.
Източник: ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук