Клод Мораес: България е с основна заслуга при промените върху контрола на Европол

0
16232

-Господин Мораес, взе се много важно решение за Европол и контролът над него. Кажете ни в повече детайли какво е то и защо е толкова ключово?

-Тази среща беше не само важна, тя беше историческа. Заедно с г-н Цветан Цветанов, председател на Комисията по вътрешен ред във вашето Народно събрание успяхме за пръв път да направим така, че да има национален контрол върху Европол. За българското председателство на Съвета на Европейския съюз, г-н Цветанов и всички работещи по тази тема – те направиха това да се случи. Това е много знаково. Защо е важно? Защото Европол е сред най-важните агенции на ЕС. Бори се с организираната престъпност, противопоставяйки се на престъпните опасности, които застрашават хората, но също и на тероризма,заплахите в интернет. Все неща, които намират опасни сега за Европейския съюз. Затова се нуждаем от агенция, която е добре управлявана, добре финансирана, но също се е концентрирала върху тези заплахи. Не само на Западните балкани, но и да прави необходимите връзки с всички държави в Европа. За българското европредседателство, за българското правителство това е наистина голям успех. В европейския парламент работихме в тясно сътрудничество с българското правителство, за да се случи тази регулация на Европол.

-След Брекзит ще има ли промяна в обмена на информация, Обединеното кралство е водеща държава в това отношение? Как ще работят Великобритания и ЕС в тази сфера?

-Обединеното кралство е голям източник на информация и службите му съдействат отлично на останалите. Но разбира се, не всички данни идват оттам. Ние ще продължим да обменяме информация помежду си, но на различна база. Мисля, че хората искат да видят ситуация, при която и Европейския съюз, и Великобритания печелят. Това обаче трябва да стане по коректния начин. Знам, че България е много отворена към тази идея, но просто трябва да се случи по правилния начин, най-малкото защото Обединеното кралство няма да е част от Съюза. Имаме обаче добри насоки какво да правим. Спомняте си за какво говорихме тук – сигурност, антитероризъм, организирана престъпност. Тероризмът няма граници, затова трябва да сме сигурни, че дори държавата да не е в ЕС имаме ползотворни взаимоотношения.

-И последен въпрос – как работите с българските институции и политици?

-Виждате колко лесно се взе такова важно решение за Европол. Начинът, по който е организиране европредседателството ви е отличен. Много добра среща за Европол. За европредседателството – успявате да повдигнете въпроса за Западните Балкани, как Европол може да помогне. Ключовото с Европол е не само той по себе си, но комуникацията му с отделните държави в Западните Балкани и да ги предпазва. Това е ключовият момент. Мисля, че българското председателство помага много на европейския парламент както и на правителствата на всички държави да работят по тези проблеми. Трябва да бъдем оптимисти.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук