Кметове помагат на изпаднало в беда семейство

0
1083

Необходимата сума е само около 5 000 лв

Кметовете на общините Нова Загора и Раднево, Николай Грозев и Теньо Тенев, както и общинската съветничка Мариана Тотева от миньорския град се ангажираха в лично качество и като избраници да помогнат на изпадналото в беда семейство пенсионери Георги и Анка Колеви от село Любенец.

Избраниците научиха в неделя от журналисти за сполетялата възрастните хора трагедия около смъртта на снаха им Петя Димитрова. 39-годишната жена е починала в болнично заведение в град Пилзен, Чехия, където отишла да работи заедно със съпруга си Никола през пролетта на м.г.

В момента съпругът няма достатъчно финансови средства, за да докара със самолет тленните й останки в родината, за да бъдат погребани. Необходими са около 5 000 лв, с които мъжът не разполага. В социалната мрежа Фейсбук приятелка на почерненото семейство отправи апел за набиране на средства, тя е отворила и набирателна сметка на името на дядо Георги Колев, но събраните пари не достигат. Журналисти откриха пенсионерите в село Любенец, където възрастната жена и мъжът й се грижат за двете деца на Петя: деветокасничката Анелия и 11-класникът Георги, ученици в професионална гимназия „Св. Иван Рилски“ – Раднево.

Пред журналистите пенсионерите разказаха почти през сълзи за сполетялата ги трагедия. Петя Георгиева починала на 31 март в Пилзен след два последователни инсулта. Жената заминала на гурбет в Чехия в началото на юни 2015 година. Тя и мъжът й Никола започнали първоначално работа в дърводелска фабрика, за да спечелят пари за изплащане на ипотекирания си апартамент в Раднево. Веднага след Нова година отишли в Пилзен, където се хванали да работят в цех за резервни авточасти.

Преди католическия Великден обаче Петя била съкратена, защото не издържала на 16-часовите смени. Дядото Георги Колев, който е инвалид от младини разчита на пенсия от 310 лв. С 200 лв пенсия е съпругата му Анка. За смъртта на Петя те научили от сина си, който до последно хранел надежда, че съпругата му ще оцелее.

„Каза ни че няма пари, за да пренесе тялото в България. Струвало към 5 000 лв, всеки ден престой в моргата увеличавал сумата. Предложили му да я кремират и да донесе само урната с праха й тук, но децата веднага избухнаха в плач“, разказа накратко трагичната история Анка Колева.

Семейството закупило апартамент в миньорското градче Раднево преди 9 години и имало да връща още 30 000 лв на банката за ипотеката. Първоначално плащали по 300 лв месечно, през м.г. вноската скочила на 380 лв, колкото получавал на работното си място в Гълъбово Никола. На минимална работна заплата била в частна фурна и Петя.

Двамата се принудили да заминат за Чехия, когато съпругът останал внезапно без работа. „Надяваха се да посъберат някой и друг лев, за да си откупят жилището си. Искаха да помогнат финансово и на децата си. Жорко догодина е абитуриент, а Анелия не е виждала нови дрешки повече от година…“, тюхка се дядо Георги.

„Очаквам от кмета на селото Драгомир Цонев да направи предложение и още на първата общинска сесия да решим с какво сума да подпомогнем старците!“, по телефона каза кметът на Нова Загора Никола Грозев /ГЕРБ/. Подобен ангажимент пое и председателката на групата съветници от БСП в Раднево Мариана Тотева. Тя се надява още в понеделник „на подпис“ да вземат решение за еднократно подпомагане на изпадналия в беда Никола Георгиев. Същата надежда изрази и кметът на миньорската община д-р Теньо Тенев./ГЕРБ/Кмета

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук