Кметът на Ню Йорк: Взривът не е инцидент, но е рано да твърдим, че е атентат

0
1093

Мощна експлозия в центъра на Ню Йорк – самоделна бомба избухна в манхатънския квартал Челси. 29 души са пострадали, един е в тежко състояние. Часове след взрива полицията намери и второ устройство в района на нападението.

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио потвърди, че става дума за умишлено нападение, но отказа да коментира дали става дума за терористична атака.

Бях си в легнал, когато чух взрива. Отворих прозореца, за да проверя какво се случва и видях полицейски коли да профучават по улицата.

Дебора Грифит, очевидец: Хората се разбягаха във всички посоки. Държаха ушите си запушени, някои кашляха и плачеха. Във въздуха се бяха разхвърчали някакви частици. Всеки гледаше да се отдалечи, колкото може по-далеч от мястото на експлозията.

Брандън Тирабо, очевидец: Един човек беше по-тежко пострадал, имаше рана на главата, но мисля, че все пак беше в съзнание.

Мястото е квартал Челси – в сърцето на Ню Йорк. Бомбата е оставена в кутия за инструменти, която е захвърлена в кофа за боклук на ъгъла на 23-та улица и шесто авеню. Мястото е оживено – там се намират магазини, ресторанти и дом за хора с нарушено зрение. Разследващите са изненадани, че нападението не става на някоя от популярните туристически локации.

Няколко часа след взрива полицията се натъква и на второ самоделно устройство, само на 4 пресечки разстояние. Натъпканата с експлозиви тенджера под налягане е обезвредена от сапьорски екип.

Районът моментално е отцепен, полицейски кучета издирват още бомби. След нападението градският транспорт е спрян. Живеещите в Челси са предупредени да не навлизат в периметъра на инцидента, но не са евакуирани. Според кмета на Ню Йорк – Бил де Блазио, няма непосредствена заплаха за сигурността на нюйоркчани.

Бил де Блазио, кмет на Ню Йорк: Това, в което сме категорични, е че не става дума за инцидент. Можем да изключим и версията за изтичане на газ. Избухнала е бомба. Все още е твърде рано да твърдим, че става дума за терористична атака. Искам да подчертая и още нещо – Ню Йорк не е поставен под по-голяма заплаха от обикновено.

Часове по-рано бомба избухна и край маршрута на благотворителен маратон в Ню Джърси. Устройството е било направено от парче желязна тръба, пълно с експлозиви и също е било поставено в кофа за боклук. При нападението в Ню Джърси няма пострадали хора. Според разследващите няма и връзка между двете атаки./Бнт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук