Ковачевски: Предложения, които не предвиждат ясна защита на македонския език, са неприемливи

0
161
„Трябва да влезем в ЕС въз основа на заслугите си. Предложения, които не предвиждат ясна защита на македонския език и идентичност, са неприемливи. Историческите и двустранните въпроси не трябва да бъдат част от преговорната рамка“, заяви македонският премиер Димитър Ковачевски при отговор на депутатски въпрос за френското предложение.

В допълнение Ковачевски посочи, че Република Северна Македония е положителен пример за това как се осъществява съжителството в страната, а законодателството вече е 45% хармонизирано с европейското. Ковачевски каза, че страната е успешен пример за регионално сътрудничество и посочи „Отворени Балкани“, които не са заместител на ЕС, а позволява свободното движение на хора, капитали, стоки и услуги.

БГНЕС припомня, че правителството на Ковачевски във вторник заяви, че не е променило позицията си относно френското предложение, представена по време на пресконференцията в Брюксел миналата седмица, и допълни, че щом се стигне до приемливо и за двете страни вариант, той ще бъде представен пред македонските институции.

За Скопие има три ключови въпроса, отнасящи се до преговорната рамка: цялостно признаване на македонския език, историческите въпроси да не бъдат част от преговорната рамка и преговорите да започнат преди вписването на българите, хърватите и черногорците в Конституцията.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук