Кои звезди потърсиха Ванга

0
1982

Припомняме срещите на легендарни имена от музикалния подиум, потърсили пророчицата за съвет или помощ. Окуражена от Ванга е Лили Иванова, която в знак на благодарност й е носила детски играчки. Певицата била успокоена, че ще пее цял живот. Но има и още истории…

Стефка Берова: Не й повярвах, че ще се разведем с Данчо!

Певицата била в Рупите с дъщеря си Косара в детските й години. Тогава дуетът Стефка Берова и Йордан Марчинков е на върха на славата, истин­ска машина за шлагери с типична българска звуч­ност. Най-изненадващо Ванга казва на Стефка да се разведе с Марчинков. Защо?… Пророчицата не иска да я нарани и по заобиколен начин й дава да разбере, че в живота на съпруга й вече има друга жена. „Така ще е по-добре и за двамата”, успокоява тя именитата си гостенка.

Заедно със Стефка е Латинка Петрова. И двете не вярват, даже се смеят. Историята ги опровергава: Стефка и Данчо се развеждат, а в името на професията продължават още 7-8 години да пътуват и пеят заедно.

Панайт Панайотов с жена си Емилия

Лиана Антонова: Прозря тайните ми врагове

През 1958 г. партията не ще да пусне Лиа­на Антонова да предста­вя България на турне в Полша с оркестър „Опти­мистите” и неговите соли­сти. Пореден удар върху кариерата й и усещане за обреченост на нейното изкуство в тоталитарната система. В такъв период Лиана научава, че Ван­га е за кратко в София и чрез познати успява да се срещне с нея.

Певицата е късо под­стригана по последна мода, може би затова ясновидката заръчва да влезе „мОмчето”. Нахоква я, че я „вижда” да пее с разголени рамене и предупреждава, че ще я пипне ревматизъм. След известно мълчание ясновидката пита: „Що пее ова… хич не ми е ясно?… Не е опера, не е народна музика… Пее, хората си хвърлят нагоре капите от радост! Що е ово за пеене?! Лелее, каква радост е… па на мене хич не ми аресва!” Домакинът пояснява, че Лиана е естрадна певица, но Ванга го срязва, че естрадна певица е Ирина Чмихова, а това било друго. (Антонова е певица с ярко изразено чувство за суинг, смятано за проамериканско). Колкото до конкретната причина – забраните за ангажименти в чужбина, Ванга й казва: „Е, аз може би не мога да ти кажа какво точно да направиш, защото твоето е едно заплетено-о-о, много хора ти пречат, но сега ще ти ги имитирам кой как приказва и ти ще разбереш кои са. Скрили са ти документите и лъжат, че уж милицията не те пуща. И за мое и на другите смайване Ванга започна да говори с думи и мимики толкова точно, че без да споменава имената, веднага се досетих кои са”, пише в мемоарите си Антонова.

Пророчицата я съветва да отиде с молба за помощ при съпругата на уважаван човек и тя щяла да се отзове. По описанието на фигурата Лиана се досеща, че става въпрос за цирковия шеф Лазар Добрич. Действително Антонова пътува за Полша. Ванга още й предсказва, че й предстоят гастроли в Австрия с големи успехи. Вижда я разведена с първия си съпруг, изрича го със съжаление: „Е, не искам повече да й казвам, все едно, че аз ги развеждам“.

Майката на певицата се намесва и я моли да посъветва Лиана да е по-смирена пред началниците си и да ги търпи с прищевките им, за да не бъдат спирани изявите й. Отговорът Лиана помни до днес: „Що щеш, мари Марийо (назова я по име). Щерка ти не е уруспия! Способна жена е. Точно оваква трябва да бъде! На никого басма няма да цепи. Това е нейният път – пред никого да не прекланя глава и да не се моли!”.

Някъде по средата на сеанса пророчицата тежко въздъхва и казва като на себе си: „А на мене силата ми ще премине у едно момиче от Бордо, Франция”. Разказва и за вихрушката, която я ослепила. Казва си, без никой да я пита, че всяка къщна работа може да върши в слепотата си, освен да защипва пране – болели я очите от това. „Каквото и да мислиш и да чуваш за тази жена, докато не се срещнеш лично с нея, не можеш да повярваш във феномена на нейното ясновидство”, обобщава Лиана Антонова.

Димитър Йосифов

Димитър Йосифов: Забрани ми да се бръсна в петък

„Снежка Добрева с големия шлагер за времето си „Чоко-чоко-чоколата“ бе една от прекрасна­та четворка певици в края на 50-те го­дини заедно с Леа, Лиана и Ахинора – разказва Димитър Йосифов. – Снежка последва Ахинора и успя да се спа­си от социализма – направи кариера в Австрия с име­то Джина Добра. Там преживява тежка автомобилна катастрофа, но се връща на сце­ната. През 1966 г. си пристигна в България за ед­номесечно турне. Заедно с Марга­рита Димитрова и Борето Гуджунов пеехме в първата част на концерта с оркестъра на Чоли (Никола Чалашканов).

Турнето минава­ше и през Петрич и не пропуснахме възможността да отидем при Ванга. След концерта спахме няколко часа с бучка захар под възглавницата и още преди съм­ване бяхме пър­ви пред вратата. Ванга се разходи в градината и до­косваше цветята. В един момент се провикна: „Мъжът от Скопие да мине пръв!”, а на една жена от опашката й каза да не чака – нямало да я при­еме, защото била от „шантажа” (така наричаха жените с леко поведение).

Първа беше Снежка, Ванга още от разстоя­ние се провикна: „Снежке, от ката­строфата ли носиш очилата?”. Аз бях след нея и невол­но чух много неща. На мен Ванга ми позна, че ще пъту­вам в Италия, и ако имам проблеми с паспорта, да се обадя на директо­ра на „Балкантон” – така и стана, даде ми полезни съвети: да ходя по-често бос, да не се бръсна в петък и да не ям готвено от предишния ден. По турнетата често ми се случваше да се бръсна в петък, та дори с тъпо ножче се порязвах, а за яденето от предишния ден – пострадах сериозно след концерта в Чирпан. Взех си за стаята да хапна едно карначе и разходките до „онова място” за­честиха. Наложи се на другия ден с бързия влак да се прибера в София и директно в инфекциозното – на системи.

Мама беше теж­ко болна. Попитах Ванга, но тя ми каза: „Само да си почива!”. На Здравко Радоев, пиани­ста на оркестъра, си спомням, че му каза да се заеме да пише партитури – дума, която тя сигурно за първи път употреби.

В периода, кога­то бях менажер на група „НЛО”, чес­то посещавахме Ванга в Рупите. Обикновено ни по­срещаше на двора. Павел Поппандов беше близък с нея и си спомням, че му поръча от Виена да й донесе вълне­ни чорапи и кукла. Тя имаше голяма колекция на кукли от цял свят”.

Панайот Панайотов: Предпази ме от катастрофа

Някъде в края на Панайот на 80-те композиторът Димитър Пенев написва песен за Ванга по стиховете на Орлин Орлинов. С изпълнителят Панайот Панайотов решават да получат благословия от самата Ванга, още докато проектът е в зародиш. На аудио касета Панайот носи в Рупите демонстрационен запис. Ванга идва в шкодата му, за да го чуе. Единственият й коментар е: „Алал ти вера!“. Това дава увереност на създателите да довършат песента. Панайот никога не е питал пророчицата за бъдещето си. Отдава го на увереност в собствените си сили. Но е бил няколко пъти при нея, включително и със съпругата си Емилия, през които е ставал свидетел как хората тормозят Ванга да им врачува за любов и раздели. Много от тях прогонвала, защото желанието й било да помага най-вече за здраве. Веднъж на изпроводяк тя казва на Панайот: „Внимавай като се прибираш с колата – дясната спирачка не ти държи!“. „Тогава наум си казах: „Айде, сега пък и от коли започна да разбира!“ И като си тръгнахме, колата наистина поднесе – точно както бяха нейните прогнози!“, спомня си певецът.

Източник: в-к Уикенд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук