Кой изтегли всичките си спестявания за спасителната операция на Боян Петров? И какво е станало, когато вижда фланелката му…

Боян Петров сближи Непал и Китай. И най-силното беше, когато ръководителят на китайската експедиция, каза, че този прецедент ще остане в историята и вече няма да има граници при спасяване на алпинисти

0
6896

При полета в Шиша Пангма видях планина, която изглеждаше страшно страшна. Красива, но като пустиня. Усетих Боян самотен, сам с върха.

Това сподели биологът Петко Петков, който е бил учител на изчезналия в Хималаите алпинист Боян Петров и оглави акцията по издирването му в Непал.

Петков посочи, че в други планини има хора, експедиции се движат по маршрута, които биха помогнали на бедстващ алпинист.Кой изтегли всичките си спестявания за спасителната операция на Боян Петров? И какво е станало, когато вижда фланелката му…

Боян Петров сближи Непал и Китай. И най-силното беше, когато ръководителят на китайската експедиция, каза, че този прецедент ще остане в историята и вече няма да има граници при спасяване на алпинисти, посочи билогът.

„Изтеглих си всичките спестявания – 30 хил. долара и мислех, че ще стигнат. Застраховката на Боян е нормална планинска – 36 хил. долара. Но те казаха 200 хил. долара за 3 дни –  три хеликоптера и шерпи. Синът ми Кирил каза, че ще намерим парите и им каза – 50 хил. на следващия ден, 100 хил., ако се намери тялото и 150 хил., ако се намери жив и е свален в болница. Така той заложи парите да са критерий, че ще бъде по-качествено търсенето. Всички пари бяха само от негови близки и приятели. Не е похарчен един държавен лев”, уточни Петков.

По думите му финансовият стимул по-късно е изиграл лоша шега – непалската компания решила, че трябва да вземе на всяка цена 100 хил. долара и шерпите започнали борба кой по-бързо ще го намери, а за китайската страна пък било чест да го намери първа вместо непалците.

В един момент легендата „Боян” не можеше да се оцени с пари – непалските шерпи спаха на трети базов лагер без екипировка, а китайските – на 8000 метра в щурмова палатка. Това е явлението Боян Петров – обединител на хората.

„Отивах да спася не големия алпинист Боян, а Сънчо”, каза Петков и си спомни, че когато получил намерената му фланелка, сякаш го прегърнал.

Той го познава от дете. Описва го като мил и скромен – с щръкнала коса, големи бузи и искрени очи, които искаха да научат всичко.

„Водих кръжок по зоология в Зоологическата градина. Децата започнаха да идват всеки ден – извеждах ги в природата, показвах им животните. Боян винаги мечтаеше да пътува и не пропускаше нито една моя експедиция. Работихме по темата за прилепските пещери в България и трябваше да посетим над 200 пещери”, посочи той.

Прякорът Сънчо се е появил при една пещерна експедиция. „Отивахме до една пещера и Боян беше доста изморен от ходенето. Каза, че малко ще полегне пред пещерата и ще влезе след нас. „Влязох с едно момиче Теди и забравихме за него. След час и половина излязохме и го видяхме, че продължава да спи. И тогава се роди прякора”, каза Петков.

Учителят признава, че се е притеснявал за експедициите на Боян и винаги е опитвал да не ги следи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук