Колко струва „патриотизмът“ в Жеравна?

0
250

Над 10 000 души се събраха в събота (19 август) в Жеравна за десетото издание на фестивала на фолклорната носия. За да станете част от него, трябва да изпълните едно единствено условие – да сте облечени в народна носия. Да, ама не точно! Това скромно и патриотично условия си има свое подусловие, а именно – да си наемте носия струва 50 лева. И дори да предположим, че си имате своя собствена, удоволствието да сте част от този патриотичен фестивал няма да ви излезе по-евтино. Защо ли – има си задължителен ценоразпис – 25 лева за вход на човек и 10 лв на дете. Освен това трябва да отделите 10 лв за паркинг.

От друга страна, както е добре известно, фестивалът на народната носия в Жеравна е частен, така че всеки може сам да прецени дали иска да отдели тези средства или не. Кой е прав и кой крив не знаем, но тези цени предизвикаха искреното възмущение във интернет пространството, след пост на Атанас Калев в социалната мрежа във Facebook, който публикуваме без редакторска намеса:

„Чували ли сте за Фестивала в Жеравна?! Предполагам сте чували, но когато вчера мой приятел ми звънна и ми разказа за фрапиращите цени на този така наречен фестивал на Народната носия много ми се прииска да узная, кой седи зад цялата тази организация и кой прибира едни може би около един милион лева чисти, за около три дни.

Патриотизмът е хубаво нещо, да съхраняваш традициите също, но да го правиш за пари на гърба на хората в България, не е Хубаво!

И така звънна ми приятел и ме пита:

-знаеш ли какво се случва на Жеравна?

Отговарям: – Естествено, че знам Фестивал на Народната Носия.

И той като започна:

– Явно, нищо не знаеш. Първо входа да влезеш на една поляна е 25 лева на човек и 10 лева за дете. После паркинга е 10 лева на кола за ден пълно е със сергии на които цените не си ги виждал и в Швейцария. Пърленка струва 10 лева, бутилка вода 3 лева, кебапче 3 лева и т.н. , а още по фрапиращото е че всички сергии, за да бъдат там не плащат наем на община Котел, а на някаква фирма организатор.

Това беше достатъчно да ме мотивира да започна да ровя и фирмата организатор се оказа “ Фест Продакшън“ ЕООД създадена специално за случая на 05.07.2017 г. със собственик лицето Елена Иванова Андерсон свързана с безброй фирми прилагам линк за по любопитните:

https://tr.bivol.bg/view.php…

И още по фрапиращото в случая е че е свързана и с много НПО – та определено приближени до властта през последните десет години. Пак прилагам линк в който нашата героиня е навсякъде записаната със малък шрифт:

https://www.ngobg.info/bg/search.html…

И така разглеждайки лицето Елена Иванова Андерсон, реших да видя и другите зад цялата схема как да изкараме едни бързи пари от темата Родолюбие и си викам, чакай да видя кой пък държи тоя сайт nosia.bg и бам пак лице, свързано с НПО-та, фондации и така наречените властоимащи.

Калин Григоров и вече картинката ми се изясни. После погледнах и кои са така наречените дарители в лицето на някакви политици и повече не исках да знам. Но си викам, ако наистина на Жеравна има около 17 500 души и 10 000 автомобила това значи ли, че само от вход и паркинг на една поляна едни хора с фирм,а регистрирана преди месец, прибират около едни 500 – 600 хиляди лева? Като сметнем и наема за сергиите, които са повече от 100 на брой, които надали се отдават за по-малко от 1000 лева на ден, сметката набъбва на около 1 милион лева!!!

Actualno.com

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук