Композиторът Микис Теодоракис бе погребан на остров Крит

0
176
Композиторът Микис Теодоракис, който почина на 2 септември на 96-годишна възраст, бе погребан днес близо до Ханя на остров Крит. Хиляди хора се стекоха, за да отдадат почит на „великия посланик на гръцкия характер“, както го определи гръцкият премиер, съобщава АФП.

Ковчегът с тялото на Теодоракис бе изложен сутринта в катедралата в Ханя, където множество жители на Крит дойдоха, за да се поклонят пред него.

„Ние казваме сбогом, както той заслужава, на последния велик грък на ХХ век“, посочи гръцкият премиер Кириакос Мицотакис пред журналисти преди погребението на Теодоракис в гробището в Галатас.

Церемония, на която присъстваха семейството, президентът на страната Катерина Сакеларопулу, премиерът Кириакос Мицотакис и лидерът на опозицията Алексис Ципрас, се състоя в църквата „Агиос Николаос“ в Галатас, след което траурната процесия се отправи към семейната гробница.

Ковчегът с тялото на Теодоракис пристигна тази сутрин на остров Крит с кораб от Атина, където бе изложен за поклонение в продължение на три дни в катедралата в гръцката столица.

На прощална церемония вчера гръцкият президент Катерина Сакеларопулу определи Теодоракис като „учител и пример“. „Той винаги ще бъде с нас, вкоренен в колективната ни памет“, заяви Сакеларопулу в своето слово в катедралата.

От името на Комунистическата партия, до която Теодоракис бе близък, генералният секретар на партията Димитрис Куцумбас заяви, обръщайки се директно към покойния
композитор: „През целия си живот ти държеше пушката в едната ръка и партитурите в другата“.

„Импулсивна, революционна, страстна, твоята музика показва, че нашият свят трябва да се промени и може да се промени“, каза Куцумбас в сряда в Атина.

Композиторът има динамични отношения с Комунистическата партия, която напуска в края на 1960-те години, а после отново се присъединява в края на 1970-те, след което през 1990 г. е избран за депутат от консервативната Нова демокрация.

Почина известният гръцки композитор Микис Теодоракис

По време на финансовата криза в Гърция той демонстрира срещу мерките за икономии, наложени от международните кредитори.

Теодоракис е влизал в затвора два пъти – по обвинение в симпатии към комунистическите сили по време на гражданската война в Гърция през 1947 г., и по време на военната хунта от 1967 до 1974 г., когато отново е вкаран в затвора и измъчван. Под международен натиск е освободен през 1970 г.

Микис Теодоракис, станал известен с музиката за филма „Зорба гъркът“, е автор на повече от 200 популярни песни, 10 симфонии, две оратории, три балета, фолклорна опера, както и на олимпийския химн, изпълнен за първи път на Олимпийските игри през 1992 г. в Барселона.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук