Консултативен съвет при президента за чумата искат от АБВ

0
4032
Снимка: "Пиринско"

От АБВ настояват президентът Румен Радев да свика Консултативен съвет за национална сигурност заради повишеното обществено напрежение за евтаназирането на овце и кози във връзка с чумата по дребните преживни животни. 

Това каза лидерът на АБВ Румен Петков на брифинг в централата на партията, предаде репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“.

От АБВ настояват и българското правителство да ангажира Европейската комисия (ЕК) и европейските институции. Целта е гарантиране на здравето на животните, подобряване профилактиката на засегнатите страни, финансова, технологична и експертна съпричастност.

АБВ предлагат още Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да бъде преобразувана на Българска агенция по здравеопазване на животните и безопасност на храните (БАЗЖБХ), както и да бъде създаден специален Фонд по зоология, рязко засилване на граничния район за недопускане навлизане на животни на територията на Европа.

Сред другите мерки, които предложиха от АБВ, са увеличаване на рисковата гранична зона от 20 на 40 км, разработване и незабавно въвеждане на програма за информираността на фермерите, както и разработване и въвеждане на програма за допълнително обучение на ветеринарните специалисти по проблемите на екзотични болести по животните.

В началото на пресконференция, шефът на АБВ обяви, че от партията никога не са допускали спекулации с трагедията на обществото и различните социални групи и затова за разлика от други политически групи са избегнали спекулата на място.

Той обвини държавата, че работи на парче и посочи, че се демонстрира държавно безсилие и на институции, които не се справят с проблемите, които ни заобикалят.

Щетите са много големи и реалната ситуация не е отчетена, а мерките, които се предприемат, са на парче, алармира Петков.

Румен Петков е смутен и от изказване от страна на Министерство на земеделието, че то не носи никаква отговорност за случващото се в страната.

Петков оцени работата на Агенцията по безопасност на храните като изключително слаба, най-малкото защото не може да каже колко са животните в страната, което води и до неадекватно разпределение на ветеринарните лекари в застрашените райони.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук