Корнелия Нинова: Искаме премиерът Борисов да бъде изслушан в парламента за сделката за ЧЕЗ

0
11784
© Информационна агенция "Дейли Прес"

Искаме премиерът Борисов да бъде изслушан в парламента за сделката за ЧЕЗ. Това каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде агенция „Фокус“.

Нинова поясни, че утре искането за изслушване ще бъде внесено официално в деловодството на парламента.

„Г-н Борисов да обясни водил ли е разговори с премиера на Чехия. Правителството ангажира ли Държавната банка за развитие с финансиране на тази сделка? От това изслушване ще последват изслушване на КЕВР, КЗК и всички български институции“, коментира Нинова.

Лидерът на БСП призова Борисов да не се прави, че не знае за сделката с ЧЕЗ. „Не сме чак толкова наивни, че той онзи ден е разбрал за тази сделка. Г-н Борисов си представи за пореден път, че ако даде една жертва в лицето на Теменужка Петкова, проблемът ще бъде забравен. Не, няма. Към него водят нещата. Там е главният бушон. Не е надолу по малките бушончета“, коментира тя.

Попитана дали му иска оставката, Нинова каза: „Чакайте, едно по едно“. 

Тя допълни, че от БСП искат и проверка от страна на компетентните европейски институции дали при сделката с ЧЕЗ са спазени европейските директиви.

„ДАНС е подчинена на Бойко Борисов по българските закони. Ако е вярно, че той стои зад тази сделка, той ще проверява себе си. КЗК му е в пълен контрол на Бойко Борисов. Затова поставяме въпроса. Това е европейски въпрос и европейско право и национална сигурност на България, т.е. и на Европа и то в момент, в който сме председатели на Съвета“, заяви Нинова. Тя поясни, че след като сделката с ЧЕЗ е направена по европейско законадателство, се обръщат към ЕК.

„Искаме пълна прозрачност, истината“, каза Нинова.

Във връзка с призива на БСП към омбудсмана Мая Манолова и президента Румен Радев за ЧЕЗ, Нинова отчете, че Мая Манолова е излязла с позиция, че ще наблюдава внимателно сделката. „Президентът все още не е, разбира се, обръщението ни към него остава в сила, защото става въпрос за национална сигурност“, коментира Нинова.

Във връзка с Истанбулската конвенция, Нинова заяви, че Борисов отново е излъгал. „Тя е в парламента и е разпределена на пет комисии“, допълни лидерът на БСП.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук