Костите на Хаджи Димитър са изгубени

0
2135

Никой не знае кога са изчезнали костите на възрожденеца от паметника му в Сливен

Мистерия отпреди половин век, свързана с тленните останки на убития при сражение с турска потеря на връх Бузлуджа войвода Хаджи Димитър Асенов е на път да бъде разбулена след пореден скандал в Сливен.

Паметникът на Хаджи Димитър в Сливен175 години след рождението на героя известни личности от Града на стоте войводи изпратиха нарочно писмо до министъра на културата Вежди Рашидов, в което настояват да бъде направен ДНК – анализ на пазените в трезора на местния исторически музей останки. В текста на писмото се казва следното:

Обществеността на града и неговите гости, всички родолюбци в България без съмнение имат правото да се преклонят пред тази реликва, независимо от споровете около идентификацията на костите – в крайна сметка, никой не отрича, че принадлежат на български герой, починал от раните си през лятото на 1868 г. под връх Кадрафил в Сърнена Средна гора!”.

Авторите изразяват опасенията си че костите на родения преди 175 години герой са загубени, по подобие на тленните останки на Васил Левски. Те припомнят, че през 1880 година тленните останки, за които се смята, че са на Хаджи Димитър са били препогребани тържествено в двора на църквата „Св. Св. Петър и Павел“ в село Аджар (Свежен) от тогавашния пловдивски викарен епископ Гервасий, по-късно сливенски митрополит. Майката на Хаджи Димитър Маринка Асенова ги пренесла в Сливен, където те били препогребани в двора на църквата „Св. Николай”.

Домът на Хаджи Димитър в Сливен

Оттам според някои източници след издигането на паметника на воеводата в центъра на града костите били положени в северната му страна в ниша, оформена като параклис. При ремонтни работи през 70-те години на миналия ХХ век останките били поставени в ракла и занесени за съхранение в музея.

Пред журналистите в Сливен директорът на музея Николай Сираков показа доклад на известния български антрополог, проф. д-р член кор на БАН Йордан Йорданов от началото на т.м. Според заключенията на експерта съхраняваните в музея кости не са от тялото на Хаджи Димитър. Те били пак на млад мъж /войводата умира от раните си едва 28-годишен/, но той бил по-слаб и по-висок, коментира Сираков и настоя да бъдат преустановени спекулациите.

„Има възможност да се направи ДНК – анализ, уредил съм такъв да бъде извършен в България и то безплатно, разговарял съм със Стоян Чакъров от Софийския университет по темата. Може да се вземе и сравнителен материал от гроба на брат му Тодор“, настоя на своя ред бившият областен управител на Сливен Марин Кавръков, който от години се занимава с изследване рода на героя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук