Кошмар в женския затвор в Сливен: Използват чаршафи вместо дамски превръзки

0
1104

Обитателките на женския затвор в Сливен са принудени да използват чаршафите си като дамски превръзки, биват преглеждани на голо по унизителен начин и отделяни от децата си. Това разкри днес омбудсманът Мая Манолова. Тя представи четвъртия годишен доклад на Националния превантивен механизъм, който обобщава резултатите от извършените проверки и оценката на състоянието в местата за лишаване от свобода.

„Жените са уязвима група в обществото и в затворите, проблемите по отношение на тях стават все повече“, каза Манолова.

Тя обърна внимание и на това, че всяка четвърта жена у нас е жертва на насилие. Страната ни има спешна нужда от кризисни центрове, които да се справят с този проблем, смята Манолова.

Докладът обръща внимание на лошото състояние на всички затвори в страната, на проблема с бежанските центрове, и защитата на децата в конфликт със закона, както и на възрастните, които са хоспитализирани за ментални проблеми.

Мая Манолова отбеляза, че в Сливенския затвор има 237 жени, и коментира, че голяма част от тях са в този затвор за леки престъпления, извършени поради глад и бедност.„В България има единствен женски затвор в Сливен. Този факт поражда редица проблеми. Основният проблем е свързан с изолацията, тяхното откъсване от семейната и обичайната им среда. 48 % от жените са майки, една голяма част от тях са майки на деца до 18 години. Разговарях със затворнички в Сливен. Рядко ги посещават децата им“, каза Манолова. По нейните думи, една майка дори не знае в кои социални институти са настанени децата й.

Омбудсманът определи като абсурдно за затворничките в Сливен да има топла вода само 15-20 минути веднъж дневно. „Едновременно ползване на баня с 4 душа, 4 мивки от 30-тина затворнички. Това е крайно недостатъчно. След дълги спорове с ръководството на затвора отправих препоръка това да бъде променено и ще следя дали ще се случи. В затвора в Сливен липсват санитарни условия. Един тоалетен сапун месечно. Малко перилни препарати, 10 превръзки. Това води до невъзможност на поддържане на елементарна лична хигиена на една жена. Затова жените използват вместо превръзки чаршафите“, коментира Манолова. По думите й, това е проява на нечовешко и унизително отношение.

Манолова пкритикува и останалите затвори, най-вече тези в Бургас и Варна. „Използването на кофи в общите помещения, ограничените количества санитарно-хигиенни препарати, невъзможността да се поддържа елементарна лична хигиена, представлява форма на унизително и нечовешко отношение“, обяви Манолова.

Тя посочи още, че има сериозни проблеми в медицинското обслужване – въпреки наличието на медицински центрове се осъществяват десетки конвои на затворници ежедневно – за извеждането на лишени от свобода до различни лечебни заведения. „Стоматологичната помощ на затворниците пък най-често се изчерпва с вадене на зъб“, поясни Манолова.

Тя се възмути от унизителните прегледи на голо в Сливенския женски затвор, на които са подложени жените. По нейните думи, такива прегледи не се правят в нито един мъжки затвор.

В доклада е отбелязано, че в затвора в Сливен има ясла, в която се отглеждат деца до 1 г. Но те са заключени, също като майките им и нямат възможност за разходка навън извън сградата – излизат на въздух само на терасата. „Което е недопустимо. Защото децата на затворниците не са затворници и не следва да се третират като такива“, отсече омбудсманът.

„Това трябва да бъде прекратено. Отправила съм препоръки по отношение на медицинското обслужване, затворническите ясли, цените на телефонните разговори и унизителните прегледи на голо“, добави още Манолова.

Като сериозен проблем тя посочи и невъзможността за полагане на трудова дейност в затворите, както и завишените цени в затворническите лавки.

„В момента предвид ниския процент запълняемост на капацитета на бежанските и миграционните центрове и към дирекция „Миграция“ и към Държавна агенция за бежанците, проблемите се овладяват. Но при промяна ситуацията ще ескалира“, предупреди Мая Манолова. Тя допълни, че заниженият контрол в бежанските центрове създава предпоставки за трафик на хора и каналджийство.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук