Кръв се лее в Прищина! 30 души бяха ранени, 34 ранени по време на протести

0
1005
Тридесетина души са били ранени, а 34 били арестувани по време на протест на косовската опозиция в Прищина, която настоява за оставката на правителството.
Протестиращите настояват и за отказ на местните власти от споразумението за нормализиране на отношенията със Сърбия, предаде Франс прес, цитирана от БНР.Хиляди демонстранти са се събрали вчера следобед пред сградата на косовското правителство в Прищина, за да заявят исканията си.

„Това правителство търгува с нашия суверенитет. Ние искаме незабавни предсрочни избори, защото това правителство няма правото да управлява Косово“, заяви пред множеството Фатмир Лимай, лидер на движението Инициатива за Косово.

От своя страна лидерът на Алианс за бъдещето на Косово Рамуш Харадинай каза, че митингът бележи край на правителството в Прищина.

Още преди края на речите на лидерите някои демонстранти започнаха да хвърлят коктейли Молотов и камъни през полицейския кордон.

Прозорци на сградата на правителството бяха изпочупени и вътре избухна пожар, който бързо беше овладян.

Силите на реда прибягнаха до сълзотворен газ и водни оръдия, за да изтласкат протестиращите, които се опитаха да издигнат барикади, като преобърнаха контейнери за боклук.

Три блиндирани автомобила на полицията бяха подпалени, след като върху тях паднаха коктейли Молотов, но пламъците бързо бяха овладени.

Опозицията в Косово протестира от октомври, като блокира работата на парламента.

Тя е недоволна от споразумението със Сърбия, сключено през 2013 г., което беше изискано от Брюксел и позволи на Прищина и на Белград да постигнат напредък и сближаване с Евросъюза.

Споразумението визира нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово и предвижда създаването на асоциация на сръбските общини с цел спазване на правата на сръбското малцинство в Косово.

pik.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук