Култ: Чистачките в БАН взимат колкото доцент, гонят професор, младите учени са много назад…

0
1303

Не е вярно, че чистачките в БАН взимат заплата колкото млади научни работници. Оказа ги, че дори са ги задминали. Взимат повече от тях, нещо повече – взимат заплата по-висока от нов доцент, и са горе-долу колкото „стар доцент“. Ако процесът продължи, е възможно скоро чистачка да взима повече от професор.

Това което пиша, изобщо не е майтап. Оказва се, че чистачките масово работят на по повече от 1 щат. Те чистят в няколко института на БАН, и във всеки от тях са на отделен щат. Обикновено схемата е да са на 1 пълен работен ден в един институт, и ползват законовото право да са на втори договор за половин работен ден – в друг институт. Така фактически средната заплата на чистачка става около 700 лв. Заплатата на новохабилитиран доцент е около 600 лв. Младите начинаещи учени са на минимална заплата – 460 лв. от 2017 г. Докторантите са още по-зле. Тяхната стипендия е 450 лв.

Въпреки, че работят на 2 места, чистачките не се преработват, не им се струпват 12 часа на ден. Всъщност, общата дневна работа е дори по-малко от 8 часа, след което си вдигат шапките. Възможно е да доработват и някъде другаде извън БАН.

В същото време, един учен не може да е едновременно в 2 института. Т.е. той си е закотвен да едно работно място, и няма никакъв шанс да догони чистачката с чисто научна работа. Доста учени обаче работят и като преподаватели във ВУЗ. Подобни схеми обаче са възможни основно за непроизводителни специалности като икономика, право, държавно дело и пр. Производителните технически специалности нямат търсене, и въпреки че са нужни на икономиката, подобни дейности не се толерират от държавата. / ГН

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук