Кунева: Необходим ни е нов Наказателен кодекс

0
1360

Необходим ни е нов Наказателен кодекс с нови състави за новите престъпления на 21-ви век и отговор на динамиката на обществените отношения. Това е заявила вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева по време на конференция в Софийския университет, посветена на 120 годишнината от създаването на първия български наказателен закон през 1896 г., съобщиха от пресцентъра на Реформаторския блок.

Кунева е посочила, че изготвянето на нов наказателен кодекс трябва да се съобрази с няколко важни обществени баланса.

От една страна, стои съвременното разбиране за наказателната репресия като крайна, извънредна форма на държавна принуда при извършване на посегателства с особено висока степен на обществена опасност.

От друга страна, са очакванията на голяма част от обществото, според които само по-тежките и строги наказания на колкото е възможно повече деяния, са справедливи и ефективни, посочва Кунева.

По думите й трябва да търсим добрата спойка между висока експертиза и силен политически ангажимент. Кунева е заявила в своето изказване, че при изготвянето на новия НК политиците трябва се поучат от уроците при съставянето на първия наказателен закон. Тя е припомнила, че той се е изготвял повече от 16 години. Наш дълг е да намерим баланса между бързината и устойчивите резултати. Широкият обществен дебат, постигането на максимално обществено съгласие е императив, е посочила Кунева./ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук