Кунева пак скри милионите си

0
1487

Снахата на Политбюро се свени да декларира над 2 милиона евро, прибрани от Брюксел

 

Покрай скандала с обещаното предизборно увеличение на учителските заплати на събора в зала „Арена Армеец” един друг скандал, пак от морално естество, предизвикан от Меглена Кунева, мина незабелязано. Оказа се, че вицепремиерът и министър на образованието е сред 59-те пред­ставители на властта, които не са подали данъчна декларация \в Сметната палата за притежавано имущество.

„Кога ще доживеем да видим данъчната декла­рация на Кунева?”, питат се депутати от опозиция­та, които вече поискаха оставката на снахата на Политбюро заради това, че излъга 15 000 учители, че ще им вдигне заплатите с 10%.

Оказа се, че имотното и финансово състояние на Меглена Кунева е сред най-строго пазените тайни в държавата, макар министърката на образо­ванието да е сред вносителите на законопроект за борба с корупцията по високите етажи.

Кунева прибягва до хитри юридически хват­ки, за да не разкрие на обществото точното си богатство. Тя е подала единствено уведомле­ние до Сметната палата, и то в качеството си на член на Министерски съвет, в което обявява, че няма промяна в имотното й състояние.

С какво точно разпо­лага Кунева обаче не се знае. От нейна стара декларация, подадена през далечната 2006 г., е известно единствено, че снахата на комунис­тическото величие Иван Пръмов разполага с три апартамента в тузарски столични квартали – две жилища в „Лозенец” и едно в центъра. Освен това Кунева и мъжът й Андрей Пръмов разпо­лагат с 2 декара място в Иваняне, както и с вила от 60 квадрата в Доспат с 600 квадратни метра дворно място. По всяка вероятност Кунева не е придобила нов имот през последните 10 години, след като обявява пред Смет­ната палата, че няма промяна в имотното й състояние.

За авоарите си обаче Кунева мълчи. Това поражда слуха, че образователната министърка се чув­ства леко неудобно от милионите, които прите­жава, и се стреми да за­воалира богатството си, готова да жертва глоба от 2000 лева за неподаване в срок на данъчната си декларация.

Публична тайна е, че Кунева е сред най-влиятелните обитатели на родния политически елит благодарение на 4-годишната си работа като еврокомисар. Като такъв Кунева прибра близо 2 милиона евро в периода 2007-2011 г., освен това властната дама бе и член на бор­да на директорите на френската банка БНБ Париба. Твърди се, че във финансовата институция Кунева е прибирала по 30 000 евро месечно.

За своята 4-годишна работа като европей­ски комисар Кунева взимаше месечната 1 заплата от 22 000 евро, тя прибираше пари и за самолетни билети, 5-звездни хотели, жи­лищни и офис разходи, че дори и за „служеб­ни забавления” и за „представителни разходи” – по 7300 евро годишно. Ос­вен че получава годишна пенсия от 25 600 евро от Европейския съюз, Кунева е успяла да се вреди и с „преходен” бонус от 322 540 евро.

Според враговете на настоящата обра­зователна министърка тя притежава огромен апартамент в центъра на Брюксел. Имотът бил купен през 2007 г. за около 350 000 евро.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук