Кунчев: Втори сме в ЕС по брой смъртни случаи от коронавирус

0
157

Втори сме в ЕС по брой смъртни случаи от коронавирус, на 11 място сме на Балканите по брой новозаразени. Това показват данните на 14-дневна база“, обяви доц. Ангел Кунчев.

В ЕС пред нас е Унгария, а на Балканите – Северна Македония. В момента заболеваемостта у нас е 570 на 100 000, като през последните дни тя е около 515 на 100 000. По отношение на брой заразени, в момента сме на 11 място в ЕС и 4 на Балканите. В областите в страната няма драстични разлики.

 

Най-висок е броят на заразените в София-град, Варна, Русе, Перник, София-област, Бургас. Най-нисък е във Видин, Разград, Кърджали, Пазарджик, Габрово.

„Трета седмица намаляването на заразените върви с еднакъв темп и се надяваме да продължи така. По отношение на смъртността все още данните са тревожни, но такава тенденция има и в Европа – увеличават се критичните случаи за сметка на заразените, пада и възрастта“, каза още Кунчев.

Той коментира, че се наблюдава лек спад на случаите в Европа, но все още има страни, които са в критична зона. Това са Полша, Унгария и Швеция.

Кунчев даде пример с Португалия, която се е справила с пандемията и с Швеция, където данните са тревожни.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук