Лили Иванова, Блатечки и Азис разследвани за данъчни измами

0
1394

Масова проверка на доходите на родните звезди са започнали от НАП в разгара на кампанията за подаване на данъчни декларации. Служителите на приходната агенция са получили списък с над 120 имена на популярни родни личности, които се трудят на хонорар. Те ще трябва да дебнат коя от звездите колко приходи ще обяви за 2015 г. и да проверят дали декларираното отговаря на стандарта им на живот.

Кампанията за ловене на неизрядни платци сред известните имена се провежда по традиция вече 6-а година. Шефът на НАП Красимир Стефанов и този път е наредил колегите му да гледат под лупа хонорарите на певци и актьори, за да се уверят, че внасят дължимия 10-процентен данък върху доходите си, както и че не укриват такива.

Разследвани са абсолютно всички топзвезди от различни браншове – от Лили Иванова и Васил Найденов до дует “Ритон” в естрадата, през Азис, Преслава и Глория в чалгата, до Асен Блатечки и Мариан Бачев в театъра.

Проверките в предишни години показаха, че над 50 български изпълнители са укрили данъци за
6 милиона лева. Родните звезди масово “забравяли” да декларират и платят 10-процентовия данък, който се начислява на приходите.

Близо 30 млн. лева доходи от хонорари пък са укрили любимците от родната естрада и попфолк за последните 5 години. Това показвали грубите сметки на проверяващите от Националната агенция по приходите през 2015 г. за предишни периоди. Тогава шефът на НАП Красимир Стефанов коментира, че само двама представители на естрадния и попфолк сектор са укрили данъци между 700 000 и 1 милион лева. Тогава слуховете носеха, че става дума за чалга идола Азис и певец №1 на България Васил Найденов.

Заради масовите проверки, които станаха вече постоянни, най-известните лица започнаха да не хитруват и миналата година трима от най-известните фолк и естрадни изпълнители внесоха над 1 млн. лв. данъци. По неофициална информация става въпрос за Васил Найденов, Лили Иванова и Азис.

Въпреки това чалга идолът продължава да има сериозни проблеми с данъчните и остава без един от апартаментите си. НАП продава на таен търг на 18 март луксозното му жилище в столичния квартал “Манастирски ливади” заради данъчни задължения, издават негови колеги. Обявата за продажбата била качена на сайта на приходното ведомство, а началната цена, от която ще започне наддаването, е 432 315 лева. За участие в търга кандидат-купувачите трябва да внесат депозит от 86 463 лева, а огледите ще се провеждат през втората седмица на март.

Апартаментът е с площ 184,75 кв. м и се намира на ул. “Луи Айер” 73 на петия етаж на нова сграда с жива охрана и масивна ограда. Имотът е луксозно завършен и се състои от две спални, дневна, трапезария, кухня, две бани с тоалетна, два дрешника, перално и сушилно помещение, два коридора. Жилището е в отлично състояние, описват го в обявата данъчните.

До продажбата се стига, след като НАП погва попфолк изпълнителя през 2009 г. Данъчните правят ревизия на Азис и откриват, че той не се е регистрирал по ДДС, въпреки че бил длъжен да го направи заради доходи от независима икономическа дейност в размер над прага от 50 000 лева. По неофициална информация в ревизионния акт от 2011 г. данъчните му начислили задължения от 581 000 лева, като с лихвата сумата набъбнала на 800 000 лева.

Проблеми с властите има и Преслава, която е една от най-скъпоплатените фолкпевици и през вечер има участия в заведения в столицата и провинцията. Проверки за предишни години обаче показаха, че тя не декларира всичките си изяви, а много малка част от тях, и данъчните се усъмниха, че по този начин укрива доходи. На подадените є декларации се правят щателни проверки и ако се установи, че певицата наистина хитрува, може дори да се окаже зад решетките, ожалват я нейни колеги.

За капак звездата се опитвала да спести и от разходи като данък за автомобил. Тя се вози в джип за 150 хиляди, но не го регистрира в родния КАТ, за да му махнат транзитните номера и да сложат български, за да не плаща данък на държавата. Така се спасила от разход от 900 лв., колкото изкарва за по-малко от половин час пеене, издават в гилдията.

Чалга звездата, която в момента се изявява в “Като две капки вода”, прилагала и друг хитър трик, за да не плаща данъци. Преслава от 3 години се водела на заплата от 20 000 лева месечно в “Пайнер”. Причина за драстичното увеличение на трудовото възнаграждение на попфолк дивата били проверките на НАП, които установили, че годишният є доход от хонорари през годината е надхвърлил 50 000 лева, което я задължава да се регистрира по ДДС. В крайна сметка най-оборотната певица на “Пайнер” е заплатила на държавата дължимия ДДС с лихвите още преди 3 години. Заради акцията на данъчните Преслава е била принудена да се регистрира по ДДС, но тъй като няма БУЛСТАТ, нито фактури, от “Пайнер” са решили, вместо да є вгорчават живота с излишно счетоводство, да я назначат на петцифрен трудов договор и по този начин да є спестят 20-те процента данък.

На котка и мишка с данъчните от години си играе и естрадната прима Лили Иванова, за която преди време стана ясно, че пропуснала да спомене в данъчните си декларации за последните 5 години хонорари за близо 1 милион лева за период от 5 години. Половината от сумата лъснала, след като данъчните направили насрещни проверки на фирми и физически лица, които са наемали първата дама на естрадата. Другата половина пък изплувала от сметките на певицата.

Начело в списъка за некоректни платци на НАП допреди година бе и Васил Найденов. Кеца бе подложен на щателна проверка през 2010 г. и дори направи “посещение на добра воля” в данъчното, и обеща, че ще се издължи. Месеци по-късно се оказа, че все още не е направил това. В “черния списък” се оказала и друга видна естрадна звезда – Кристина Димитрова. Изпълнителката на “Детски спомен” е декларирала, че живее охолно на гърба на свои приятели. В някои от финансовите є документи се твърдяло, че е получила цели 300 000 лева назаем! От тези пари обаче звездата не е върнала и стотинка на “кредиторите” си. В момента на мушка са още Ивана, Глория, Камелия, Анелия, Емилия, Малина, Мария. От естрададжиите пък ще бъдат проверявани тези, които имат концерти в последните 2 години. Сред тях са дует “Ритон” и Веселин Маринов, за които се говори, че са сред най-печелившите в бранша.

Тази година нямало да бъдат подминати и актьорите, за които се знае, че имат гастроли из страната и чужбина, а и доста се замогнаха в последните години. На първо място щели да бъдат проверени Асен Блатечки и Калин Врачански, Димитър Рачков и Васил Василев-Зуека, както и Мариан Бачев и Виктор Калев.

Освен доходите служителите на НАП проверяват имотите и колите на актьорите и певците, както и разходите им. След това ще се направи сравнение на установената собственост и доходи и декларираните такива. При разминаване проверката ще бъде задълбочена, а най-яките изцепки ще бъдат дадени на прокуратурата.

От приходната агенция вече са изискали от всички продуцентски компании писмени справки за ангажиментите и възнагражденията, които са платени на изпълнителите.

Масово заобикалят закона
Според действащия у нас закон след прага от 50 000 лв. годишна печалба от дейността на самоосигуряващи се физически лица те трябва да започнат да начисляват на хонорарите си ДДС. Така, ако един певец получава например 5 бона за участие, след регистрацията той е длъжен да увеличи хонорара си на 6000 лева и да внесе 20-те процента в държавната хазна. Освен това той трябва да фактурира това си вземане и по този начин лесно ще се провери кога какви пари е получавал от пеене по кръчми и концерти.

Привилегиите, които получават в замяна, са възможност да изтеглят платеното ДДС върху сценичните костюми, реквизита, платени храни и напитки, дори закупените автомобили.
След като певците не са се регистрирали по ДДС, реалната щета, нанесена от тях на бюджета, е много по-голяма от очакваната, твърдят данъчни инспектори. Според тях Лили Иванова и Васил Найденов са само на върха на айсберга. С подобно данъчно досие били още Алисия, Тони Стораро, Тони Дачева, Кали, Мария Илиева, Графа, Нели Рангелова, Орлин Горанов, Тони Димитрова, Силвия Кацарова, Кристина Димитрова, Софи Маринова, Десислава, Емануела и още много.

Източник: retro.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук