Лили, ти си съкровището на България!, заяви Кубрат Пулев в поклон пред 13 000 в „Арена София“

0
89

Сигурна съм, че поне 13 000 софиянци са били щастливи тази вечер – в зала „Арена София“ те се насладиха на един невероятен концерт на Лили Иванова. 13 000 пяха с Лили. Танцуваха с Лили. Затаяваха дъх с Лили. 

И изригваха във възторзи от песните на Лили.

Час и половина Лили и Публиката ѝ бяха слети в един общ ритъм на страст и любов. 

Една завладяваща емоция, която остава в душата – и на артиста, и на публиката.

 

За пореден път Лили показа колосалния си дух и неземния талант.

 

Лили, ти си съкровището на България!, заяви Кубрат Пулев в дълбок поклон пред 13 000 в „Арена София“.

 

„Благодаря ви от цялото си сърце. Искам само да ви кажа, че когато навремето имах възможност да замина и да не се върна, предпочетох да остана в България и не съжалявам. Обичам ви“, каза накрая Лили, явно силно развълнувана от реакцията на публиката, защото тя по принцип почти не говори по време на концертите си.

 

Но тази вечер беше различна!

Концертът бе апотеоз на силата на въздействието на една магнетична жена, за която всички суперлативи са казани и пак не са достатъчни.

Защото тя непрекъснато изненадва. Феноменалното в нея е, че не спира да живее на неистови бързи обороти.

Не спира да се развива, не спира да изненадва и да вдъхновява.

Не спира да покорява върхове и пак да се катери нагоре. Ненаситна да се съревновава сама със себе си.

И да доказва, че за нея времето няма значение. Че единственото важно в живота е да създаваш, да се раздаваш и да дарявш любов.

Лили е величието на човешкия стремеж за съвършенство.

 

Едно малко отклонение – преди концерта дойдоха при мен две момчета, 17-годишни, почитатели на Лили, да ми се похвалят, че са написали стихотворение за нея. Усмихнати, ведри, щастливи, знаят песните ѝ наизуст. Едното учи в Стокхолм – пристигнало в София само, за да присъства на концерта ѝ тази вечер…

 

Най-голямото и обичано име в българската поп музика изпя 16 песни, които бяха своеобразна разходка из цялата й над 60-годишна творческа кариера.

Концертът започна с най-новото от репортера на Лили – „Без контрол“, „Чуй душата ми“, „Животът“. Последва „Студ“ – песен от 1989 г., която звучи в нов аранжимент, както и „Ако спра да обичам“.

След „Искам те“ залата вече беше на крака и аплодираше непрестанно „Този свят е жена“, „Невероятно“, „Бурната река“.

След изпълнението на един от най-големите си хитове от последните 15 години – „За тебе бях“, Лили каза: „Аз попях доста, но да видим заедно какво ще направим“. 

Залата това чакаше – изригна на първите акорди на „Щурче“ – прави  хиляди танцуваха и пееха с Лили.

Същото се повтори и на „Детелини“, и на „Панаири“.

Лили пееше и не спираше да танцува.

 

Последваха „Предупреждение“ и „Ветрове“ – още една любима на българите песен, която се връща в концертния репертоар на Лили с ново звучене, със соло цигулка.

 

След всяка песен залата скандираше неистово: „Още, още“.

 

В един момент публиката сякаш искаше да я докосне. Пространството пред сцената постепенно започна да се изпълва – отначало с малчугани, после заприиждаха майките, бащите, бабите. Снимаха, пееха с нея , танцуваха, гледаха я като божество, изпиваха всеки нейн жест и такт. Плакаха.

Лили сбъдваше сънищата им, даваше воля на мечтите им.

След бурни аплодисменти Лили поднесе „Присъда“- песента с фразата „Последната ми дума ще е песен“ сложи финалната точка на този музикален екстаз.

Изненада имаше в края на концерта, когато на сцената се появи Кубрат Пулев, а Лили го представи като „един много голям българин“.

Ти си уникална. Всички присъстващи знаят колко емоции даваш, колко любов, колко щастие на всички нас, на цяла България. Ти си феномен в българската музика. Ти си уникална и ще си позволя да говоря от името на всички – че много те ценим и много те обичаме“, каза видимо притеснен бившият национален състезател.

Освен огромен букет от български рози, Лили Иванова получи от Пулев и копие на амфора от златното тракийско съкровище.

Понеже Лили е едно истинско съкровище, Лили това е подарък за теб. Опитах се да взема оригинала, но охраната е много сериозна“, пошегува се спортистът.
Концертът беше на изключително високо професионално ниво. 

Залата – перфектно озвучена, мощният звук сякаш я покри, а гласът на Лили се извисяваше с перфектно извайване на всяка дума и звук. 

 

Екипът на Лили работеше като по часовник. Нито един жест, нито една стъпка не помрачи общия възторг. 

 

Лили демонстрира уважение към всеки един от музикантите си, на които няколко пъти лично се поклони.

 

Сред публиката бяха кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на СОС Георги Георгиев, председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин, депутатът проф. Костадин Ангелов, бившият евродепутат Филиз Хюсменова.

 

Концертът на Лили в „Арена София“ бе кулминацията на Националното турне, започнало на 14 април от родния ѝ град Кубрат.

Днешната ѝ изява е десет години след първия ѝ концерт в същата зала.

Лили Иванова бе първият български изпълнител със самостоятелен концерт в „Арена Армеец“. На 22 ноември 2012 г. тя пя пред близо 15 000 души. Това бе първият и единствен досега случай, в който бяха изкупени билетите дори зад сцената.

И тази вечер публика имаше и на местата зад сцената.

На сцената с Лили бяха Ангел Дюлгеров – китари, цигулка, Огнян Енев – пиано, тромпет, саксофон, Иван Йорданов-Чери – китари, Христо Михалков – бас китара, Орлин Цветанов – цигулка, Росен Ватев – ударни, перкусии, и LaTiDa – беквокали.

 

Турнето на Лили продължи шест месеца, през които тя се качи на сцената на 28 града и изнесе 33 концерта в Разград, Търговище, Ловеч, Враца, Монтана, Козлодуй, Видин, Велико Търново, Габрово, Плевен, Пазарджик, Бургас, Варна, Созопол, Пловдив, Хасково, Ямбол, Сливен, Смолян, Панагюрище, Сандански, Благоевград, Шумен, Русе, Добрич.

Първите десет концерта от турнето бяха разпродадени за десет дни.

А после билетите все не стигаха и не стигаха, та се наложи в някои градове Лили да се върне и отново да се изправи пред публиката.

И пак насита нямаше.

 

Една емоционална вълна, която заля България от април, а кулминацията ѝ бе тази вечер.

АВТОР:

Валерия Велева/Епицентър.бг/ снимка:БТА

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук