Лъжкинята Кунева се подигра чудовищно с учителите

0
1700

ИНТЕЛИГЕНЦИЯТА ИЗПОЛЗВАНА КАТО МИМАНС, ЗА ДА УДОВЛЕТВОРИ СУЕТАТА НА МАДАМ ЙЕС

Мира нямам от т.нар. Събор – никой досега не се бе изплюл така нагло в лицето на българския педагог

Веч минаха близо две седмици, но бруталната гавра с българското учителство, осъществена от най-високо държавно и правителствено ниво, не ми дава мира. Защото така нареченият Учителски събор не е нищо друго, освен безпардонна подигравка с цвета на българската интелигенция – учителското съсловие. Даскалите свикнаха в последните 26* години да ги подритват, но все още никой не бе им се изплюл така арогантно в лицето.

Учителският събор, на който се събраха над 2 000 души от цялата рана, посветили се а образованието ни, а почна с гайди в зала Арена Армеец“ в София, новината от събора е, е ще бъде подписан колективният договор на учителите с МОН, като министър Кунева работи ;а увеличение с 10% на учителските заплати от 2017 г., както и за други финансови бонуси, за да :е направи професията на преподавателите престижна и гръбнак на реформата в средното образование.

Отстрани Съборът изглеждаше като шумен концерт, с много ръкопляс-кания, усмивки. С много пожелания – за реформа, за уважение към учителя. Но без дебат, а с раздаване на книжка,
с указания за ноВия закон за средното образование, който влиза в сила от август. Една част от наблюдателите определиха Учителския събор като бездарна предизборна акция, с масов характер, други – като кухо зрелище, което да фокусира неутолимата за постове властова ламя Меглена Кунева като реформатор, да удовлетвори желанието й да бъде аплодирана, важна и забележима. Като за целта българското учителство бе използвано като миманс за суетата й.

Но накрая характерът на твърждение на народната приказка: „Празна Мара тъпан била!“. Само ден след като учителите си заминаха по работните места, се разбра от първите мъже в държавата, че дори не е обсъждана в Министерския съвет, с финансовия министър, с премиера Борисов подобна акция – името-за специално финансиране на реформата 6 образованието на учителите. Значи, ако е предизборна акция – не е за ГЕРБ, а по скоро опит да се присвои реформата и Законът за средното образование от новата министърка Кунева, да се покаже, че кипи труд, като явно само се слага гланц на едни големи безобразни лъжи. При това скъпи лъжи, за около половин милион лева, които се пилеят от бюджета за образование, за да се ласкаят учителите в зала „Арена Армеец“.

Някак горчиво послевкусие, защото става дума не само за учителите, а за нашите деца, за нашите училища, за нашите семейства. Общественият интерес е излъган.

И сега какво? Как ще се замаже този грандиозен гаф, как ще се изтрие победоносната усмивка на патологичната лъжкиня Кунева? Е, след такъв позор в Европа, с която тя се фука, че е на „ти“, незабавно си подават оставката. Без много-много обяснения.

С безвкусната си солова акция Меглена Кунева доказа на всички, че не може да управлява дори едно министерство, да работи в екип с правителството. Именно тази суетна приумица на Кунева бе подкрепена от Плевнелиев. Те някак се изравниха по лустро без покритие. Както си му е редът, президентът дръпна една реч за напредъка с иновации, за нова образована България… Изреждането е излишно -всички знаем тези надути и без всякакво покритие речи – да, претенциозни, но напълно кухи. И тук наред с кънтящото празнословие и биене в гърдите на Плевнелиев, който също като Кунева няма никакъв принос за приетия закон за средното образование и неговата реформа -добра или лоша, изскочи една грандиозна лъжа. За иновациите, за които Плевнелиев често говори, но нищо не направи през целия си президентски мандат.

От 2012 г. финансирането на фонд „Научни изследвания“ е спряно и учените не получават подпомагане на проектен принцип. Не вярвам Плевнелиев да не е разбрал това, защото Борисов отстрани министъра на образованието Сергей Игнатов именно за корупционни схеми при финансирането на иновации и досега фондът не работи

За какви иновации говори Плевнелиев? За някакви внедрени чужди практики, които трябва да приемем като иновации, за да бъдем средноевропейска страна? Защо нито европейката Кунева. нито президентът не информираха ЕК, че в България не се отпускат средства за български иновации, за наука повече от 4 години? Не, да не искаме това от Плевнелиев! Той просто си произнася едни водопади от помпозни думи или просто защитава поста си на директор на водопад! Някак за първи път се разбра кои са излишните в политиката и ми се стори, че Борисов ще прави кабинет №3. Повечето от настоящите му министри той ги сгащи, че правят договорки зад гърба му, лъжат обществото с подобни цинични събори…

И не само това. Обществото е принудено да слуша манипулации, които убиват доверието… Една от тях е, че образованието е надпартийно, а всъщност то е репресивно. В уютната неолиберална мелница попадат нашенските ценности и национални личности. За големи поети като Вапцаров и Гео Милев се правят всякакви опити за детрониране на тяхната лява убеденост, за д-р Кръстев и Пенчо Славейков се насажда в Софийския университет, че са просто доморасли таланти.

Иначе всички медии отразиха драконовските мерки на МОН за изпитите – в училищата и кандидатстудентската кампания. Но защо бе потулен скандалът с темата – истински бисер, зададена на бъдещите студенти – „Вяра и лъжа в поемата „Септември“ на Гео Милев? Да, добре разбрахте -8 поемата на Гео МилеВ има лъжа която кандидатите за Алма Матер трябва да разкрият! И най-важното – с какво пълнят главите на децата ни?!

По мои скромни предположения като лъжа трябва да се посочи известният възглас на Гео Милев „Септември ще бъде май!“. Ако погледнем така примитивно, както е подходил този незнаен все още преподавател от СУ, който е поставил темата на изпитваните, тогава и в стихотворението на Ботев „Хаджи Димитър“ е пълно с лъжи. Какви ти самодиви и така нататък?!

Целият този примитиви-зъм, който прави децата ни неразбиращи нито живота, нито поезията, нито метафората, нито реалното знание, се състои в манипулациите, които Министерството на образованието си разрешава. Случилото се на изпита в СУ, свързването на Гео Милев с лъжата, уязвяването на неговата поетическа ре-„ алност не направи никакво впечатление на министър Кунева. Тя не взе позиция и мерки. Сега очакваме кандидатстудентските бисери върху темата за „Вярата и лъжата“. Оказва се доста актуална. Нека не забравяме, че езикът на лъжата и манипулациите води до езика на омразата, до чудовищната агресия.

Да разделяш обществото чрез псевдообразова-ние…

Чудовищно, нали?!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук