Лъснаха скандални схеми на Пинокио! Раздал еврогрантове за милион на свои храненици

0
942

Схема, на която би завидял дори Сорос, са развъртели последователите му у нас. За краткия му престой от малко повече от година начело на правосъдното министерство Христо Иванов, спечелил си прозвището Пинокио, е успял да раздаде грантове за милион по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство на свързани с Хидрата и самия него неправителствени организации. Срещу кеша пък хранениците са защитавали отривисто промени, обслужващи Иванов и тарторите му, като „експерти“ в работните групи към правосъдното министерство, променящи законодателството.Най-драстичният пример на подобен лобизъм е с екипа, изготвял промените в Закона за съдебната власт, който трябваше да разработи и запише как да станат на практика измененията в Конституцията, разделили Висшия съдебен съвет на две. Половината от въпросната работна група са все експерти, свързани с Иванов и мафиотската ламя, пише „Монитор“.

Въпросният милион е раздаден наведнъж, при това – като новогодишен подарък. На 29 декември 2014 г. – в предпоследния работен ден за годината, тогавашният правосъден министър Христо Иванов издава заповед, даваща зелена светлина за проектите по една от двете програми по механизма, за които отговаря МП. За останалите програми по същия механизъм отговаря не друг а Соросовият институт „Отворено общество“. От общо 16 проекта, почти половината печелят все НПО-та, зад които прозират дългият нос на Пинокио и менторите му. По-любопитното е, че те са одобрени от комисия, създадена в началото на същия месец- на 3 декември, и произнесла се на следващия ден – 4 декември. Всички проекти са свързани с подобряване на условията на живот на затворниците и социализирането им на свобода, като по първата мярка всички печаливши са все авери на Хидрата. Така например, за въвеждането на „европейски стандарти в обучението по пробация“ Фондация „Фонд за превенция на престъпността ИГА“ получава 195 101 лева. Председател на Управителния съвет на фондацията е Димитър Русинов, който участва и в друго НПО – „Асоциация на социалните предприятия в България“. В ръководството на асоциацията компания му прави вътрешнопартийният омбудсман на ДСБ Георги Милков Димитров. Със същата заповед на Пинокио щедро спонсорира Фондация „Фонд за превенция на престъпността ИГА“ и с още 181 936 лв. само че по друг проект – „специализирани програми с лишени от свобода с ниско интелектуално ниво и лица с психични проблеми“.

Други 101 913 лева – отново за въвеждане на европейски стандарти, но при прилагане на алтернативи на търкането на нарове в затвора, пък грабва сдружение „Българо-румънски трансграничен институт по медиация“. В заповедта не го пише, но печелившият изпълнява проекта в партньорство с друго сдружение – „Институт за решаване на конфликти“, в управителния съвет на което е Добринка Чанкова, сподвижничка на изпълнителния директор на БИПИ на Христо Иванов – Биляна Гяурова-Вегертседер. Двете са в ръководството на поредното НПО – „Национална асоциация на медиаторите“. Други 134 452 лева пък печели „Институт по социални дейности и практики“ с проект за повишаване на компетенциите на пробационните служители. Проектът се изпълнява в партньорство с небеизвестната С.Е.Г.А, свързана с Александър Кашъмов, която е сред хранениците на „Отворено общество“.

Соросоидското сдружение впрочем наднича и зад самия „Институт по социални дейности и практики“, един от чиито управители – Георги Богданов е съдружник с управителя на издателството на „Отворено общество“ Боян Захариев във фирма „Гореща линия“ООД. С.Е.Г.А. и „Институт по социални дейности и практики“ прилапват и още 132 819 лева по друг проект – „нова възможност за активна адаптация в обществото“. И докато те измислят топлата вода, ресоциализирайки затворниците срещу тлъстите пачки, друго любимо на Иванов и тарторите му сдружение „Център на НПО в Разград“ печели под прикритие 195 403 лева за проект „Свобода зад решетките“. Под прикритие, защото водещият кандидат е НПО на име „Младежки форум 2001-Разград“. Вероятно за замазване на очите „Център на НПО в Разград“ е отрязан като водещ кандидат по друг проект – „Пробация! Да учим да прилагаме ефективно“ с мотива, че парите за раздаване на този етап са свършили.

Имената от тези и останалите НПО-та, свързани с Хидрата, изскачат и от друг документ на Министерството на правосъдието – списъкът на членовете на работната група, сформирана от Иванов, за промените в ЗСВ. От 39 членове, 19 са все хора от лобито на Пинокио и главата на Хидрата в Темида – шефа на ВКС Лозан Панов. Още по-скандалното е, че в групата има и не малко адвокати при положение, че е абсолютно недопустимо именно те да решават какво ще се случва в съдебната власт, в чиито зали се решават съдбите на клиентите им. В списъка са Биляна Гяурова-Вегертседер от БИПИ заедно с още един член на института – Теодор Славев, както и Иванка Иванова от „Отворено общество“, Маргарита Илиева от Българския хелзинкски комитет, видната протестърка от Съюза на съдиите – Мирослава Тодорова заедно с още двама от ССБ,а също и две представителки на „Българска асоциация за европейско право“, в чието ръководство е дясната ръка на Лозан Панов – Павлина Панова, и РискМонитор на Стефан Попов от „Отворено общество“ и „Български адвокати за правата на човека“ на Александър Кашъмов. На фона на солидното присъствие на храненици на Хидрата можем да си представим какви промени в ЗСВ са щели да предложат от работната група. Затова едва ли е учудващо, че новият министър на правосъдието Екатерина Захариева категорично отказа да ползва този състав и за да успее да изготви закона в срок обяви, че ще ползва външни експерти.

Остави пандизчии да прекрояват нормативните актове. Освен способността да раздава публични средства с лекота на присъдружни организации, Христо Иванов остави белег в историята и с това, че позволи на затворници да прекрояват нормативни актове. Лишените от свобода бяха включени в работна група на Министерството на правосъдието, която трябваше да предложи промени в НК, НПК, Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС) и Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Резултатът бе, че групата предложи надзиратели, срещу които се получи сигнал за нарушения, в това число и от пандизчии, да се приемат за виновни, докато сами не докажат своята невинност. Идеята дойде от сдружението на затворниците у нас, което се оглавява от осъдения за убийство Джок Полфрийман. Едва ли е случайно, че чужденецът се сдоби и с номинация за Човек на годината от близкия до Иванов Български хелзингски комитет именно заради участието си в подобни работни групи. Единствено обществения гняв предотврати абсурда убиец да бъде обявен за Човек на годината – БХК оттегли номинацията след небивала лавина от критики и протести. /БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук