Лъснаха 4 кодови думи, с които митничарите на ,,Лесово“ искали подкупи, 2 ,,касиерки“ сортирали рушветите, блажил и шефът на митническия пункт

0
1384

Началникът на митническия пункт „Лесово” също е участвал в разпределянето на подкупи. Това сочи Специализираната прокуратура в материалите по досъдебното производство за аферата „Лесово 2”, която стана публично известна с арестите на митничари през ноември м.г., пише Флагман бг.

Досега от държавното обвинение сочеха като стоящи най-високо в йерархията двете началнички на смени Донка Георгиева и Росица Янкова. Според прокуратурата двете преразпределяли подкупите, събирани от останалите митничари. Така те образували организирана престъпна група, поради което и делото се гледа по компетентност от Специализирания наказателен съд в София.

Служителите в две от смените на пункта „Лесово” имали разработена схема, която според разследването е действала в периода ноември 2015 – ноември 2016 г.. Искали от шофьорите на товарни автомобили дребни суми с думите „кафе”, „чорба”, „цигари”, „петица” и др. Обикновено рушветите били в рамките на 1,2, 5 или 10 евро, лева или друга, чужда валута.

Така шофьорите на товарни автомобили избягвали по-тежки проверки, свързани и с разтоварване на стоката, твърдят от прокуратурата. Митничарите предавали подкупите на Донка Георгиева и Росица Янкова, които след това преразпределяли кой от колегите им колко да вземе. Сумите се поставяли в специални тайници в помещение в митническия пункт.

За да не се натрупват пари, всеки взимал „полагаемото” му се още в същия ден от отреденото му място. От съдебно дело в понеделник обаче случайно стана ясно, че според прокуратурата част от подкупите били насочвани и към началника на пункт „Лесово”.

Докато съдия Антон Миталов четеше решението си да освободи от домашен арест Донка Георгиева, той цитира твърдения на обвинението от досъдебното производство. Според тях началничките на смени Георгиева и Янкова отделяли част от подкупите и за началника на пункта Пилчев. Става въпрос за Тодор Пилчев, който по това време само изпълнявал функциите на шеф на митнически пункт „Лесово”, пише Флагман бг. От няколко години Агенция „Митници” се опитва да назначи титуляр на поста, но конкурсите се провалят заради липса на кандидати.

Последният такъв конкурс е стартиран на 24 февруари т.г.. В съответния срок обаче никой не подал документи и процедурата се провалила за пореден път, става ясно от отговор на Агенция „Митници” на запитване на „Флагман”. Положението на „Лесово” е висящо поне от 2014 г. Оттогава титулярен началник на пункта няма. Вместо това с вътрешна заповед се посочва някой от митничарите да изпълнява тази функция. Такъв е случаят и с Тодор Пилчев.

По неофициална информация той все още работи на „Лесово”. Интересното е, че на този етап Пилчев няма повдигнато обвинение въпреки твърдението на прокуратурата, че част от сумите са били насочвани и към него.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук