Лъсна истината: Ето го доказателството за планирания преврат в БНР (ДОКУМЕНТ)

0
422

Нов опит да бъде спряно за часове БНР и така да бъде осъществен финално планът за преврат в радиото срещу генералния директор Светослав Костов е осуетен преди дни, разкри ПИК по-рано днес. Схемата е била подобна на предишното прекъсване на 13 септември в петък, когато сигнал от националното радио не се излъчваше в продължение на 5 часа и безпрецидентно спиране придизвика политически хаос и трусове в държавата преди старта на кампанията за местни избори.

ПИК разполага с доказателство за превратаджийските намерения на „недоволстващите” в БНР – уведомително писмо от НУРТС – БТК, изпратено на 3 октомври минути преди 16,30 ч. В него се завява искане за спиране на ефира – отново за над 5 часа и отново за профилактика. Целта е била писмото да не достигне навреме до ръководството и то да не може да отговори до края на работния ден в 17 ч.

Така планът да влезе в действие със спиране на сигнала в 9 ч. на следващия ден.

Директорите на радиото и програмите обаче са на работните си места и веднага научават за писмото криещо нова провокация и опит за саботаж. Те моментално пращат отговор на НУРТС с отказ да бъде спиран сигналът и искат подробни обяснения за мотивите.

Въпреки това минути по-късно научават, че до трите програми „Хоризонт”, „Христо Ботев” и радио „София” е изпратено за четене в ефир съобщение за спиране на сигнала – при това от 09 до 17 часа заради профилактика на същия 4 октомври.

По думите им повторението на ситуацията потвърждава изводите на главния прокурор, че и първия път спирането е било изцяло технически акт, извършен извън пределите на БНР – някъде по пътя между слушателите и отговорната за излъчването фирма НУРТС-БТК.

Шефът на БНР Светослав Костов потвърди разкритието на агенция ПИК за готвен саботаж в БНР от групичката на Силвия Великова, зад която наднича сянката на изпъдения от ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Веднага се събра Управителния съвет на радиото, главен инжебер, шефът на централната апаратна, на техниката, шефът на правния отдел и написахме писмо до НУРТС, че спираме всички профолактики” каза Костов.

Аргументът на ръководството на радиото е бил, че точно в този момент, когато радиото бе глобено заради спирането на сигнала и вървят проверки на прокуратурата и АДФИ, не е редно да се правят профилактики. Освен това искането е за спиране на сигнала за петък сутринта, а БНР трябва да предава парламентарния контрол от 11.00. В същото време тече кампания, има предизборни клипове и реклама. Всичко това изтъква като мотиви в писмото си ръководството на БНР.

„А профилактиките до края на годината не са никак малко – със сигурност над 25”, добави Костов. Планът за профилактики пък е съставен в края на миналата година от предишното ръководство на радиото и директора му тогава Александър Велев, чиито кадрови назначения още при предишния му мандат преди 18 г. са журналистите, които сега поискаха оставката на новия директор на радиото сменил самия Велев.

Шефът на БНР не разкри къде се фокусират подозренията му и кой би могъл да стои зад този сценарий за компроментиране на новото ръководство на националното радио, но беше категоричен, че новият опит за спиране на сигнала никак не е случаен.

„Приемам го като саботаж и провокация. Писмото беше получено след 16 часа, за да изтече работното време и до 17.00 да не реагираме, като съответно на другия ден се спре сигналът в 9.00. И то на цялото радио, не само на програма „Хоризонт”. Това ме навежда на мисълта, че се прави нарочно и целенасочено, за да се събори ръководството”, коментира още Светослав Костов.

За новия саботаж УС на БНР е разпратил писма и до СЕМ, КРС и ДАНС. Екипи от спецагенцията и прокуратурата се очакват на проверка, но реакция от медийния регулатор и комисията засега няма, каза директорът на радиото.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук