Лъчезар Борисов: Ако няма газ, „Лукойл“ спира и няма да работи

0
79

С повече конкуренция и с диверсификация можем да имаме по-евтини горива, смята председателят на икономическата комисия Мартин Димитров

Ситуацията с горивата е изключително тежка у нас. „Лукойл“ работи с газ, ако няма газ, рафинерията спира и няма да работи, заяви бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов в предаването „Референдум“ по БНТ.

По време на дискусиите в студиото все още не беше известно, че „Газпром“ спира доставките на газ за България, което би довело до криза с бензина.

Кой е представителят на държавата в „Лукойл“, някой знае ли, знае ли се какво точно прави той, не съм видял или прочел един доклад от него, за да стане ясно. Този въпрос зададе и депутатът от ДБ Мартин Димитров. Той бе категоричен, че който представлява държавата в рафинерията и кабинетът трябва да работят в синхрон, да имат общ план и да го следват.  

Мартин Димитров. Кадър БНТ

Мартин Димитров. Кадър БНТ

Димитров оспори с данни изявление на вицепремиера и финансов министър Асен Василев и на премиера Кирил Петков, че горивата на колонка у нас били най-евтини.

Според Димитров две са основните причини са високите цени на горивата у нас – липсата на конкуренция и на диверсификация. Според Димитров необходимостта от диверсификация е повече от ясна.

„Имаме ясен договор с „Газпром“ до края на годината, ясно е записано какви са количествата, какви са цените и в каква валута се разплащаме. Изведнъж от там казват не, няма да плащате в долари, а в рубли. Нарушава ли се така договора, нарушава се. Това нямаше да бъде толкова голям проблем, ако имахме алтернативи, каза още той.

Според него и половината страни от ЕС да пожелаят да се включат в един енергиен алианс и заедно да купуват газ – пак върши работа. Този вариант трябва да е допустим и да работим паралелно и по него.

По повод акцизите като фактор за високите цени Димитров обясни, че ЕС има минимални нива на акцизите за много стоки, включително за горивата.

Всеки решава къде да бъде над тези нива. България е точно на минималния възможен акциз, не можем да слезем по-надолу“.

Димитров припомни, че многократно са отправяни въпроси към министъра на финансите „кой е собственик на данъчните складове в България като капацитети, за да видим дали има концентрация в една или две фирми и че е получил тази информация едва след спечелено съдебно дело.

Според бившия икономически министър от кабинета на ГЕРБ Лъчезар Борисов ситуацията с горивата наистина е много тежка и ще очакваме нарастване на цените поне още пет месеца.

Таско Ерменков пък заяви, че в момента е абсурдно да се допусне пълно ембарго на руския газ, защото това ще се отрази пагубно на европейската икономика.

„В бъдеще може да се направи такова ембарго, но то не може да стане с декрет от днес за утре“, заяви той.

„Няма как да спрем доставките на газ отнякъде и цената да падне, но и пазарите не могат да работят над определени цени. Идва един момент, в който цената чупи пазарната търговия, така че тя не може да расте до безкрай“, смята Калоян Стайков.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук