Любимци на народа! Безценните ни депутати няма да се откажат от тлъстите си заплатки!

0
1324

Депутатите отхвърлиха предложението на БСП за замразяване на заплатите им.

„За“ гласуваха 76 депутати, 50 бяха „против“ и 82-ма се въздържаха.
Замразяването на заплатите подкрепиха само вносителите на предложението от „БСП за България“ и двама депутати от ДПС.

От „БСП за България“ предлагаха основната работна заплата на народните представители да бъде замразена на нивата от декември 2016 г. – 2976 лева. Това щеше да доведе до намаление на възнаграждението на народните представители, което към момента е изчислено на 3210 лева.

Идеята на БСП беше отхвърлена и миналата седмица при обсъждането на новия парламентарен правилник.

Данаил Кирилов от ГЕРБ днес припомни това гласуване и отбеляза, че според изискванията трябва да се изчакат три месеца преди да бъде разглеждано отново.

В мотивите си за предложението социалистите отбелязват, че е напълно разбираемо при властващата бедност и скачащите цени, българските граждани да реагират много остро и гневно на новините за редовните увеличения на заплатите на народните представители.

Депутатите получават основно месечно възнаграждение равно на три средни заплати на наетите в обществения сектор.

Начинът, по който се определят депутатските заплати, в момента е неадекватен и несправедлив. Има нужда от нов подход за изчисляване на заплатите на народните представители. Трябва да спрем непрестанния им растеж. Това заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков.

„Нормално е в страна, в която 2,5 млн. българи живеят под или около прага на бедността, това да дразни справедливо хората“, каза още той.
Крум Зарков изтъкна, че полицаи, пожарникари, военни работят, заедно с порциона за храна и извънредния труд, за заплата по-малка от средната за страната.

Според нашия правилник ние взимаме три пъти средната заплата за страната,  припомни социалистът. Той подчерта, че са малко професиите, с толкова честа индексация на заплатите като депутатските.

„Заплатите трябва не само да се замразят, но и да се намалят“, подчерта зам.-председателят на ПГ на левицата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук