Лют скандал в парламента! ГЕРБ и БСП се хванаха за гушите за енергетиката

0
1295

Истински енергиен екшън се разигра за добро утро в Народното събрание. Още преди да са се събудили депутатите се хванаха за гушите на тема „Белене“.

Първи удар нанесоха от БСП, които започнаха с бурна декларация. Тя беше изчетена от червения депутат Таско Ерменков, който лепна черно петно върху премиера Бойко Борисов. Според соцгрупата именно първото правителство на Борисов е причина да плащаме 550 млн. евро за провалената сделка „АЕЦ Белене“.

„Сега освен тези пари ще трябва да плащаме и ежедневна лихва от 350 хиляди лева до пълното изплащане на сумата. Днес Борисов трябва да търси отговорност от виновника, своя предшественик, а именно Бойко Борисов. Милиардите дългове ги нямате за нищо“, заяви горещо Ерменков. Градусът на настроението обаче се вдигна на финала на декларацията, с която опозицията за пореден път призова за предсрочни избори.

В отговор на декларацията на БСП излезе бившият енергиен министър в първото правителство на Борисов, Делян Добрев. „Предварително се извинявам, че няма да постигна градуса на настроение на г-н Ерменков“, заяви Добрев.

Председателят на комисията по енергетика заяви от парламентарната трибуна, че недалновидната политика през 2000 година, когато се е измислил въпросният проект „Белене“, а през 2008 година е станало ясно, че е обречен на неуспех.

„Вие сте знаели, че той струва 10 млрд. лв. НЕК ви е написала писмо, че няма от къде да се намерят тези средства, защото България трябва да плати половината. Обаче министърът на енергетиката в тройната коалиция бърза да внесе 300 млн. лв. аванс. Именно по този начин сте обрекли държавата да плаща през годините и сега ние да плащаме. Това писмо е унищожено, има входящ номер, но писмото го няма. Ние от ГЕРБ имаме копие на това писмо, което доказва, кой ни е вкарал в този капан“, заяви от трибуната Добрев.

Председателят на Комисията по енергетика припомни, че това не е единственият пример, като припомни и договора с Газпром. „Там имаше трима посредника и трябваше да плащаме 300 млн. долара повече на година. Най-виновни за „Белене“ сте вие, защото споразуменията, забележете, споразуменията, защото договор никога не е имало, сте именно вие, които започвате всичко това през 2001 година. Овчаров подписа особен залог и заложи 14 млрд. лв. от сметките на хората, за да може офшорките да построят централите. Вие точно не говорете за недалновидна енергийна политика, защото това правителство търси газ в Черно море и се стремим към енергийна ефективност“, допълни Добрев. Той подчерта, като прочете решението на арбитража, че България няма да плаща никакви лихви, а единствената сума е въпросните 550 млн. евро./ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук