Мавродиев: Нито един лев от страна на ББР не е ангажиран със сделката с ЧЕЗ

0
1059

Нито един лев от страна на Българската банка за развитие не е ангажиран със сделката по продажба активите на  ЧЕЗ у нас. Това заяви главният изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев на съвместно заседание на Комисията по енергетика и Комисията за контрол над службите за сигурност, предаде БГНЕС.

Ние като институция, която се ръководи от принципите на прозрачност, сме тук, за да прекратим веднъж завинаги грозните спекулации относно ББР, каза Мавродиев.

ББР не е кредитирала компанията „Инерком“, не е отпускала банкови гаранции на компанията нито за закупуване на ЧЕЗ, нито за рефинансиране. Нито един лев от страна на ББР не е ангажиран с тази сделка“, категоричен бе изпълнителният директор на ББР.

Мавродиев коментира още, че не са гледани каквито и да е документи, защото такива не са внасяни от „Инерком“. „Не са правени никакви анализи, каквито банката в такива случаи осъществява подробно. Няма каквито и да е действия по разглеждане на подобна сделка. ББР не е кредитирала или давала банкови гаранции по тази сделка. Пред такъв казус ББР не е била изправяна“, посочи изпълнителният директор на банката.

Той призова депутатите, които в последно време, вероятно по думите му, за да бъдат активни и интересни участници в политическия дебат, отправили квалификации, че ББР е излъгала, да ревизират такива изказвания.

ББР не е партийна институция и репутацията й трябва да бъде пазена. Направи се и изказване, че зад ББР стои премиерът Борисов и защитаваме скрити интереси. Нито веднъж Борисов или министъра на икономиката като неин принципал не са влияели на банката по нито една нейна сделка. Не смятам, че ръководството на банката трябва да занимава премиера или принципала с каквито и да е сделки“, заяви Мавродиев.

„Инерком“ беше избрана за купувач на активите на ЧЕЗ в България. Договорът между ЧЕЗ и „Инерком“ беше подписан на 23 февруари. Предстои сделката да бъде одобрена от българските регулаторни органи, едва след което ще бъде финализирана. Преди дни бизнесдамата Гинка Върбакова даде първото си телевизионно интервю, в което бе категорична, че тя е собственикът на компанията „Инреком“. По-рано през деня тя се срещна с премиера Бойко Борисов.

/дарик

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук