Майка наби учителка в час

0
1421

Разгневена майка нахлу в клас и нападна с шамари учителката на дъщеря си. Екшънът се разиграл в СОУ „Васил Левски” в Севлиево на 6 януари преди обед. 26-годишната нападателка Румена Тодорова е родител на второкласничка, която в четвъртък сутринта при игра в междучасието на двора се намокрила в свега. Когато се върнали в клас, учителката и прислужничките преобули детето със сухи чорапи и гуменки и го сложили до радиатора на парното да се стопли. То обаче успяло да се свърже по телефона с майка си и се оплакало, че цялото е мокро и че му е много студено. Разтревожена родителката казала на момиченцето да помоли госпожата да го освободи от час. Учителката Емилия Калоянова обаче отказала. Тогава вбесена родителката се отправила с пълна газ към училището. Минала през входа без някой да я спре, нахлула в класната стая по време на третия час, по английски език, и заповядала на детето си да тръгва веднага с нея. Учителката, Емилия Калоянова, се опитала да укроти ядосаната жена. Тя обяснила, че всичко е наред, детето вече е преобуто и краката му са сухи, а в класната стая е топло и нищо няма да му стане. „Вашата дъщеря има натрупани доста отсъствия и затова е по-добре да остане в час и да слуша урока за да не изостава с материала”, съветвала педагожката. Разярената майка обаче отговорила, че детето и вече няколко пъти се разболявало в училище, не може да подлага повече здравето му на риск и иска да си го прибере. Спорът между двете жени продължил да се нажежава.

Накрая, изгубила търпение, майката нападнала учителката, хванала я за косата, започнала да я дере с нокти по лицето и да я шамаросва пред очите на децата. От ударите едната очна леща на Калоянова изхвръкнала и паднала на земята. След като укротила беса си, родителката се отправила към кабинета на директора Тома Томев. „Дойде при мен, седнахме и поговорихме нормално. Беше се вече поуспокоила. Междувременно едната от прислужничките се обадила по телефона и след малко дойде и инспектор от Детска педагогическа стая. Но не са идвали униформени полицаи с патрулка и майката не е била арестувана, каквато информация се появи отначало”, обясни директорът Томев. Той призна още, че в сградата на училището, където учат малките ученици на входа няма охрана и на практика е разграден двор, през който всеки може да мине.

Директорът Тома Томев е категоричен, че след случилото се ще затегне пропусквателния режим в училището.
Директорът Тома Томев е категоричен, че след случилото се ще затегне пропусквателния режим в училището.

„В новата сграда, където са големите ученици има охрана от частна фирма, с която имаме сключен договор, както трябва да бъде според изискванията. При малките обаче, не. Тук дежурят параджиите или чистачките. Пускаме родителите, защото това са малки деца. Често забравят по нещо, или пък родителите им идват за да им донесат закуска, телефон, анцунга или гуменките. Персоналът познава родителите и ги пуска без проблеми. Никога не сме предполагали, че може да се случи нещо подобно, но сега вече ще променим нещата и ще има и тук охрана и строг пропусквателен режим”, обеща директорът Томев.

Началникът на образовтелния инспекторат в Габрово, Георги Маринов, определи случилото се като абсолютно недопустимо. „Не е това начинът за комуникация между родители и учители. В отношенията има правила, които трябва да се спазват от всички. Според мен охрантелната фирма, с която училището има договор, трябва по-сериозно да изпълнява задълженията си”, смята Маринов.

Пострадалата учителка Емилия Калоянова е категорична, че ще съди родителката за причинените и болки, страдания и неимущетвени щети. Тя е в десетдневен болничен за домашно лечение с обездвижена ръка и сини по лицето и тялото.

Пострадалата: Предстои ми тежка операция на окото

учителкатаБитата учителка излезе с отворено писмо до всички родители и учители в страната. В него тя благодари на всички, които са я подкрепили и апелира към родтелите на учениците от втори „а” клас, на СОУ „В. Левски” да потърсят „най-адекватния начин д обяснят на децата си, че онова, което виждат в обкръжаващото ги общество не винаги е пример за поведение.”
”Благодаря за пожеланията за бързо оздравяване, макар че едва ли ще бъда скоро на професионалният си пост, защото по-сериозен от контузената ми и обездвижена ръка е проблемът с увредено зрение по време на инцидента. Предстои ми сериозно лечение и вероятно операция на окото, поради което ви моля да не се впечатлявате, ако ме срещате по улиците, а аз не ви забележа. Лекарите са категорични, че травмата на окото ми не позволява да се коригира зрението. Поне към момента. С уважение към всички Вас и Вашите – наши деца”, завършва писмото си Емилия Калоянова.

Вчера след обяд община Севливо също излезе с официално становище по случая в СОУ „Васил Левски”. „Общината счита че възникналата ситуация създава предпоставки за уронване престижа на учителската професия. Предприетите след инцидента мерки за въвеждане на по-строг пропусквателен режим и ограничаване достапът на родители до класните стаи по време на учебни знятия са адекватни”, се казва в становището. Кметът на общината д-р Иван Иванов е изпратил писмо до директорите на всички детски и учебни заведения, с което обръща нимание върху стриктното изпълнение на задълженията им по осигуряване безопасността на живота и здравето на децата и учениците

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук