Майките на деца с увреждания чакат 5 дни депутат да поеме Закона за личната помощ

0
11058

Брутални протести готвят майките на деца с увреждания. 105 милиона лева ще са нужни за 2019 година за финансиране на личната помощ според разчетите на Социалното министерство. Данните оповести в парламента омбудсманът Мая Манолова, която дойде заедно с майки да внесе Закона за личната помощ.

Със сигурност тази сума няма да бъде изразходвана в пълен обем още първата година, убедена е тя.

Не всички хора с увреждания ще поискат личен асистент, според нея. Ако законът бъде приет и приложен, така както сме го замислили с протестиращите майки, ще има изключително голям ефект за решаване на проблеми на хората с увреждания, подчерта общественият защитник.

Според Манолова проектът щял да даде възможност да управляват сами живота си и да са пълноправни в обществото ни.

До 31 юли депутатите спокойно могат да се справят с приемането на Закона за личната помощ, без да правят компромиси с качеството му, според нея. Улеснили сме максимално депутатите, каза още Мая Манолова. В проекта й били ясни процедурите, по които ще се предоставя личната помощ.

Надеждата ми е, че това ще бъде първата крачка на реформата в социалната система, в политиките за хората с увреждания, каза общественият защитник.

А представители на майките обясниха, че ако до пет дни няма депутат, който да внесе закона, ще предприемат брутални действия. До това обаче едва ли ще се стигне, защото Мая Манолова вече получила СМС от Спас Панчев, че ще внесе законодателните й инициативи.

Припомняме, че във връзка с протеста на майките на деца с увреждания социалният министър Бисер Петков подаде оставка, но ден по-късно беше върнат на поста си от премира Борисов. След него оставка подаде и зам. социалният министър Росица Димитрова. Премиерът Бойко Борисов прие оставката на заместник социалния министър.Тя подаде оставка заради общественото недоволство по повод участието й в 11-тата сесия на Конференцията по Конвенцията за правата на хората с увреждания, която се проведе в Ню Йорк. Въпреки рокадите палатковият лагер пред парламента на протестиращите майки остана. Омбудсманът Мая Манолова заяви, че е много важно въпросният законопроект, който, по думите й, е изработен заедно с майките на деца с увреждания, да влезе в парламента. Тя бе готова да подаде оставка, но да бъде решен въпроса.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук