Малкият Байрам се върна от Тюбинген, наддал е 9 кг

0
903

Преживелият тежка трансплантацинна операция на бъбрек в университетската болница на немския град Тюбинген Байрам Али е вече в България, съобщи от личната си страничка във Фейсбук Мисис Европа-България Ива Гургуриева. Там тя написа развълнувано: “Вече е тук! ❤️ Гушна ме толкова силно, че усетих сърцето му и това ме разплака от щастие! ❤️ Благодаря на Бог, че беше до него! Благодаря на всички, които бяха до нас ! „

Старозагорката, която неотдавна стана втора подгласничка на тазгодишната Мисис Европа на конкурса в руския град Новосибирск даде и подробности за 10-годишният малчуган, който живее втори живот благодарение донорството на баба си Селима.

„Семейството си дойде със самолет от Германия в събота, на 23 септември . Стана малко неочаквано, защото миналата седмица имаше притеснения относно здравословното състояние на малкия. Слава Богу всичко е преминало нормално, изследванията са установили че показателите му са отлични. В момента когато ме видя на летището се завтече и ме прегърна. Стисна ме толкова силно, че останах изненадана. Оказа се, че е напълнял за изминалите почти 6 месеца с цели 9 килограма. От тук тръгна за операцията буквално кожа и кости:тежеше едва 16 кг, което за неговата възраст е минимално.Сега е заякнал, научил е доста немски думички, колкото и да е смешно-борави дори с медицинската терминология на чуждия език!“, коментира Гургуриева, която повече от година се бореше момченцето да получи разрешение за лечение в чужбина.

43-годишната Селима Али и съпруга й Байрам Назиф благодарят на д-р Тинка Троева , бившата вече директорка на Фонда за лечение на деца в чужбина за положените лично от нея усилия и за постоянната връзка, която е държала с тях докато са били в болничното заведение.

Тепърва българските лекари ще направят допълнителни изследвания, за да установят окончателно здравния статус на момченцето, която в началото на септември навърши 10 години.

„Надявам се ако всичко е добре Байрамчо да тръгне за пръв път на училище, но преди това трябва да се задейства процедурата за осиновяването му от Селима и мъжа й!“, уточни Ива Гургуриева.

Семейството се е завърнало вече в село Тъжа, където имат жилище, от понеделник дядото тръгва отново на работа в казанлъшка фирма. Десетки , пожелали анонимност благодетели са се включили с различни суми през продължителния период преди заминаването на детето за операцията, родната майка на Байрам не е била сред посрещачите, защото заминала да бере маслини в Гърция. Жената изпаднала в будна кома при раждането ми, година по-късно се съвзела и заживяла с друг мъж, от когото има още едно дете. За шест внучета се грижат в момента Салима и съпруга й, които имат три дъщери. Едва 370 лв. получава семейството за страдащото от бъбречна недостатъчност момченце.

„Това са хора за пример, малко са българите, които така всеотдайно да се грижат за внучето си. Не зная откъде намират сили и воля да се справят с безпаричието, но Байрамчо не е лишен от нищо!“, коментира секретарят на кметството в село Тъжа Мария Чолпанова.

/монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук