Манолова апелира за подкрепа към законопроекта за личната помощ

0
3916

Много се надявам, който и да е в социалното министерство да застане зад този законопроект за личната помощ. Това коментира пред журналисти омбудсманът Мая Манолова във връзка с оставката на социалния министър.
Според нея оставката на социалния министър Бисер Петков е била поискана заради съгласието му да подкрепи законодателната инициатива на омбудсмана.

Не коментирам оставки на министри. Те са работа на подаващия и приемащия оставка“, заяви Манолова.

Това, което коментирам, са проблемите на хората и тяхното решаване – коментирам политики, законопроекти, отношенията на гражданите с институциите, но не и персоналните назначения“, подчерта омбудсманът.

По думите на Манолова въпросите би следвало да бъдат отправяни към премиера. След като него го нямало в страната – към някой от вицепремиерите.

Според Манолова работата на институцията на омбудсмана по този законопроект вече продължава една година.

„С моите експерти го написахме за последния месец, така че текстовете на този законопроект не са новина и не би следвало да бъдат новина за никой, който е ангажиран със социалната сфера“, каза Манолова.

Омбудсманът изтъкна, че въпросният законопроект, който е изработен заедно с майките на деца с увреждания, е важно да влезе в парламента.

Манолова настоя да бъде направен финансов анализ, който да гарантира, че ще бъде във възможностите на социалната система и след тази оценка на въздействието законопроектът да бъде приет час по-скоро.

Семействата на деца с увреждания се умориха да чакат. Не случайно е палатковият лагер пред парламента, не са случайни техните протести. Това е с години и е крайно време техните проблеми да бъдат решени. Те искат този Закон за личната помощ. Ние с моя екип го изработихме – да той може да бъде прецизиран, подобрен. Предстои обсъждане в парламента.“

Много се надявам, който и да е в социалното министерство да застане зад този законопроект„, апелира Манолова.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук