Манолова изисква от Цачева да се прекрати унизителното отношение спрямо затворниците (ВИДЕО)

0
10327
Снимка/източник: Информационна агенция "Дейли Прес"

Омбудсманът Мая Манолова изисква от министъра на правосъдието Цецка Цачева да предприеме незабавни и ефективни административни мерки по преустановяване на унизителното отношение спрямо затворниците у нас.Писмото на Манолова към Цачева е във връзка с „унизителното“ транспортиране на бившия кмет на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева с белезници и окови до здравно заведение.

Манолова призовава Цачева да предприеме незабавни, ефективни административни мерки по преустановяване на изтезанията или на жестоко, нечовешко и унизително отнасяне или наказание в лечебни заведения, при конвой и извеждане на лица от спални помещения за престой на открито и при посещения във вътрешни и външни лечебни заведения„, пише в писмото на обществения защитник до правосъдния министър.

Манолова се позовава на доклада на Националния превантивен механизъм (НПМ). Според доклада системното нарушаване на Конвенцията против изтезанията и други форми на жестоко, нечовешко и унизително отнасяне или наказание при никакви изключителни обстоятелства, от какъвто и да е характер, било то състояние на война, или заплаха от война, вътрешна политическа нестабилност, или каквото и да е друго извънредно положение, не могат да служат като оправдание за изтезание„.

В съобщението от Омбудсмана на Р. България пише още, че НПМ е категоричен, че инструкциите, издавани от началниците в местата за лишаване от свобода, с които се регламентира употребата на сила и помощни средства (белезници, прангове и т.н.) при „вътрешен“ и „външен“ конвой са в противоречие с чл. 114 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС).
В ал. 1 се указва, че употребата им се допуска само в изчерпателно изброени крайни случаи, като например, освобождаване на заложници или за прекратяване на буйство или друг вид агресивно поведение.

Манолова посочва още, че в доклада на НПМ пише, чеежедневно в двата ареста, само при извеждане на разходка, на над 300 души се поставят белезници. В едногодишния период от предходната препоръка на НПМ, случаите на подобно унизително отнасяне надвишават 100 000 случая„.

В заключение в прессъобщението на обществения защитник се посочва и конкретната причина за изискването на Манолова – конвоирането на отстранения кмет на столичния квартал „Младост“ Десислава Иванчевa с белезници на краката до Ендокринологията. Конвоирането само по себе си нарушавало правата на човека в местата за лишаване от свобода и било грубо погазване на закона.

Деси Иванчева постъпва в болница окована като сериен убиец!

Молим ви, СПОДЕЛЕТЕ това видео!Днес 1 август Деси Иванчева постъпи в болница за седмица с цел детайлни изследвания заради тумор на хипофизата ѝ, който има от около две години, който вероятно се е увеличил. Силно се надяваме това да не е така, но е възможно, като имаме предид болките в главата ѝ, от които отдавна се оплаква, огромния стрес, който преживя от показния арест и престъплението по набеждаване за подкуп, извършено срещу нея и Биляна Петрова, унижението в съдебните зали и медиите, както и пребиваването в отвратителните условия в ареста. При всичко това, Мафиотизираната прокуратура продължава да се държи с Деси и Биляна като с най-опасни престълници, като със серийни убийци! Вижте във видеото, снимано днес от бившия пиар на Младост Петър Кърджилов как е окована Деси Иванчева – като Ханибал Лектър, само маската са пропуснали, но пък я бяха наплашили достатъчно като ѝ бяха забранили да говори!Вчера в същия вид беше изведена за прегледи и Биляна Петрова.Очаквайте по-късно днес подписката, която ще разпространим за подписване на ръка, адресирана до правосъдния министър Цецка Цачева за тяхното пускане на свобода, за самоотвод на Специализираната прокуратура и за започване на независимо разследване срещу организираната престъпна група, която извърши срещу Деси и Биляна престъпление по набеждаване в искане и взимане на подкуп!

Публикувахте от Десислава Иванчева в Сряда, 1 август 2018 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук