Манолова: Парите за хората с увреждания изтичат в бездна

0
2455

Цялата политика за хората с увреждания създава една огромна бездна, в която потъват пари, но пари не стигат до хората. Тази позиция защити националният омбудсман Мая Манолова в ефира на БНР.

Това е законопроект, които дава възможност на абсолютно всички хора с увреждания да поискат лична помощ, коментира тв по повод написаният законопроект за асистентска помощ.

„Получаването на лична помощ не е решаване на всички проблеми на хората с увреждалия“, посочи Манолова, но изтъкна, че това е средството, механизма хората с увреждания да имат центрове и да реализират своето право на избор.

169 млн. лв. към момента са отделени, а с тях асистентска услуга получават 11 158 душ. Те реализират услуга да получават лична помощ. Останалите хора получават една надбавка от 90 лв. за чужда помощ годишно, обясни Мая Манолова. „Това не може да има осигури независим живот“, категорична е тя.

В Бургас например асистентството се предоставя само за два часа дневно, обясни Манолова.

Тя изтъкна, че с нейния законопроект асистентска помощ ще могат да получат 70 хил. души. Когато парите се раздават на калпак се стига до изтичане на средства, акцентира омбудсманът.

Припомняме във връзка с протеста на майките на деца с увреждания социалният министър Бисер Петков подаде оставка, но ден по-късно беше върнат на поста си от премира Борисов.

След него оставка подаде и зам. социалният министър Росица Димитрова. Премиерът Бойко Борисов прие оставката на заместник социалния министър.Тя подаде оставка заради общественото недоволство по повод участието й в 11-тата сесия на Конференцията по Конвенцията за правата на хората с увреждания, която се проведе в Ню Йорк.

Въпреки рокадите палатковият лагер пред парламента на протестиращите майки остана.

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че е много важно въпросният законопроект, който, по думите й, е изработен заедно с майките на деца с увреждания, да влезе в парламента.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук