Мая Манолова: 700 000 т. храни се изхвърлят, защото не могат да бъдат дарени

0
1288

700 000 т. храни се изхвърлят, защото не могат да бъдат дарени. Ако един производител или ресторант, иска да дари храна, плаща ДДС, но, ако я унищожи – не. Това заяви по БТВ националният омбудсман Мая Манолова.

Манолова разказа за борбата си с частните арбитражи. Тя очаква депутатите да разгледат тази седмица законодателните й предложения, а КЕВРда престане „да се разсейва“ и да защитава и гражданите, а не само монополистите. „Ще отправя препоръка до КЕВР да провери как „Енерго про“ изпълнява общите условия“, каза Манолова. Миналата седмица тя бе във Варна, където енергоразпределителното дружество на практика се обзавело със собствен арбитраж, в който съди по думите му крадците на ток. Само че според типовите договори, които се давали на потребителя, той бил разгреждан като потенциален крадец на ток.

„Монополните дружества с всякакви прийоми съдират по няколко кожи от българските граждани, като използват арбитражните дружества.Това е правосъдие на ишлиме“, смята Манолова..

Според нея съществуват 45 такива съдилища, в един от тях са разгледани 102 000 дела.

В общия случай става дума за стари задължения, които монополно дружество продава на колекторска фирма, обясни националният омбудсман.

Това не е съд, а арбитраж, който съществува, за да улежда споровете между търговци, т.е. между равнопоставени дружества.

„След колекторите, които са автори на това „откритие“, монополните дружества започват да си правят подобни съдилища на ишлеме. Във Варна „Енерго про“ си е позволило да включи такава клауза в типовия договор с киентите си“, разказа още Манолова.

Според нея имало дори случаи, когато гражданин отнася спора си с енергото до държавния съд, той решава, че не дължи, но частният арбитраж продължава да го смята за осъден, а монополистът се обръща към частен съдия изпълнител.

Кой е крадец на ток казва наказателният съд, защото кражбата на ток е престъпление по НК, припомни Манолова.

източник: epicenter.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук