МВР е засякло сигнал, че русофилски формирования готвят преврат (ОБЗОР)

Нямаме информация за готвени провокации, ние сме в непрекъснат контакт с МВР и другите служби от сектор "Сигурност", отговориха от Националната служба за охрана на въпрос на Информационна агенция "Дейли Прес"

0
84189
Снимка/източник: Информационна агенция "Дейли Прес" / Иво ДИМОВ

Репортер по темата: Ива ДИМИТРОВА, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ

МВР е засякло сигнал, че въоръжени провокатори ще нахлуят заедно с обикновени граждани в президентството днес, в деня на отворените врати, научи Информационна агенция „Дейли Прес“.

От вътрешното министерство са предупредили НСО да засили охраната на сградата, разбра от свой източник в МВР репортер на агенция „Дейли Прес“.

Неделя, 16 септември, е ден на отворените врати в близо 40 институции. Във Фейсбук от месеци се организира протест на българи от чужбина на същата дата, а днес журналистът ни Тодор Стефанов и операторът Иво Димов бяха нападнати на протестът.

В петък организаторите дадоха пресконференция и обявиха каква е тяхната цел. Искането на групата „Против геноцида на Борисов и всички останали управляващи партии“ е сваляне на правителството, но без да се разпуска 44-ото народно събрание. Според организатора Емил Русанов, живеещ в Лондон българин, трябва да се състави преходно правителство за 9 месеца и да се свика Велико народно събрание.

Не е ясно дали засечените разговори са на хора, които организират протеста, или на друга група, която също готви румънски сценарий.

Източници в МВР допускат и участие на групите начело с детектива Марин Маринов, в които участват русофилски организации, станали известни по време на протестите през 2013 г.

В България от няколко дни е пристигнала и голяма група от рокерите на руския президент Владимир Путин „Нощните вълци“. Техни български последователи вече си пускат снимки с тях във фейсбук. Един от сигналите гласи: „… на отворените врати организирани групи от много хора ще влязат под прикритие в президентството. И ще поискат президентът да обяви извънредно положение. Очакват полицията да се намеси и да настане хаос. Целта е да се пристъпи към съставянето на програмно правителство, но с този парламент.“

Във Фейсбук пък се появи и извънредно съобщение от две паравоенни милиции – Войнски съюз и БНО „Шипка“, които приканват членовете си за мобилизация на състава заради протеста. Тези от София трябва да са в готовност, „за да може при необходимост да пресекат незабавно всякакви провокации от платените агент-провокатори на Сорос, чужди държави и служби!“. Тези в страната пък трябва да са в мобилизация, за да защитят народа от всяко едно незаконно насилие. „Ако народът ни докаже че е народ от герои и воини а не мърши покорни, и че не се бори за кокал а за свобода, правда и справедливост – ще му помогнем!“

На 20 април 2016 г. същите 30-ина представители на тези организации направиха протест пред парламента в София и се обявиха за „преходното общобългарско народно правителство“.

Тогава обявиха протеста за начало на операция „Освобождение“ от корумпираната политическа класа.

Това са паравоенни русофилски формирования, казаха запознати. Техен лидер е Владимир Русев, който се представя с псевдоним Валтер Калашников.

Русев се подписва като подполковник, но е старшина от запаса. Всъщност истинското му име е Дончо Русев. Владимир е неговото църковно име. Тези милиции организират лагери за военно обучение на млади екстремисти, които да бранят народа от бежанци.

Нямаме информация за готвени провокации, ние сме в непрекъснат контакт с МВР и другите служби от сектор „Сигурност“, отговориха от Националната служба за охрана на въпрос на Информационна агенция „Дейли Прес“.

От МВР не са коментирали информацията официално.

От СДВР обаче са създали организация за спокойното протичане на протеста. Осигурено е достатъчно полицейско присъствие, за да не се допуска нарушаване на обществения ред, съобщиха от МВР.

От редакцията на Информационна агенция „Дейли Прес“ сме задали следните въпроси към президентството: „Дали президентът е информиран за готвени провокации в сградата на „Дондуков“ 2 в деня на отворените врати, за каквито МВР вече е предупредило НСО, след като са засечени разговори между мъже, които се готвят да влязат въоръжени в президентството? Според информация в медиите целта на тези провокатори ще е да поискат от президента да обяви извънредно положение в страната – има ли основания за такова действие?“

От прессекретариата на държавния глава са изпратили следния отговор до редакцията на Информационна агенция „Дейли Прес“: „Във връзка със спекулациите в някои медии, че денят на отворени врати в президентската институция съвпада с предвиден за 16 септември протест в центъра на град София, напомняме, че събитието е част от международната инициатива Европейски дни на наследството 2018 и в нея участват над 30 български институции. От години президентската институция е част от тази международна инициатива и подкрепя увеличаването на прозрачността и достъпа на гражданите до работата на институциите.“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук