МВР призна: Кражбите на коли в София зачестяват! Разфасоват отмъкнатите автомобили в Перник, Враца и Монтана! Продават частите в автоморги и в интернет (снимки)

0
1398

Кражбите на коли в столицата зачестяват. Апашите отмъкват предимно автомобили от нисък и среден клас, произведени между 2002 и 2007 година, уточняват от МВР.

Униформените разкриха и „злощастната” съдба на отмъкнатите возила: „Колите се карат в съседни на Софи, градове, като Перник, Враца и Монтана. Там те се разкомплектова в частни дворове или пригодени за тази дейност стопански постройки, а частите след това се пласират в автоморги и по обяви в интернет сайтове”.

Не липсват депа и в столицата. За пример може да се даде случая, в който в кв. „Малинова долина” е установено такова депо, в момента, когато е започнало разкомплектоването на противозаконно отнет лек автомобил „Нисан Мурано”.

 При извършената проверка е установено, че в територията на незаконното депо има повече от 150 разглобени автомобили, като на почти всичките са премахнати идентификационните номера, с цел същите да не могат да бъдат разпознати.

 Установени са авточасти от четири МПС-та , противозаконно отнети от територията на гр. София. За случая е образувано досъдебно производство като на лицата извършващи горепосочената престъпна дейност са повдигнати обвинения.

 В тази връзка служители на СДВР, съвместно с група СПО – Кобра – СДВР са провели полицейски операции, при които са задържани част от извършителите на престъпните посегателства.

Ето и хронолигия на част от обирите и последвалите арести:

На 02.02.2016 г. от ж.к. „Дървеница” е извършено противозаконно отнемане на лек автомобил „Мазда ЦХ 5”. По късно същия автомобил е засечен да се движи в посока гр. Перник, с чужди регистрационни табели , съпровождан от друго МПС. В района на бензиностанцията в близост до с.Драгичево на главен път Е 79, след проведени заградителни мероприятия двата леки автомобила са задържани, както и лицата пътуващи в тях. Същите са известни с прякорите си „Патицата” и „Брус Ли” – криминален контингент по линия „Престъпления свързани с МПС”. За случая е образувано досъдебно производство, като лицата след като са им повдигнати обвинения, са задържани в следствения арест в гр. София.

На 23.02.2016 г. от ж.к. „Люлин” е извършено противозаконно отнемане на лек автомобил „Ауди А6”. На 14.03.2016г. същия е забелязан в района на магазин от голяма търговска верига с монтирани регистрационни табели, обявени за издирване. Автомобила заедно със съпровождащо го друго МПС са се отправили къ гр. Перник. След извършените заградителни мероприятия, двата автомобила и лицата пътуващи в тях са задържани на автомагистрала „Люлин”. При извършена проверка се установи, че едното от тях е криминален контингент по линия „Престъпления свързани с МПС” ,осъждан с прякор „Чевения”, а другите две задържани лица не са били известни към момента на МВР. За случая е образувано досъдебно производство.

На 08.02.2016 г. от ж.к. „Младост 1” е извършено противозаконно отнемане на лек автомобил „Ауди А3”, който в последствие е установен укрит в гр. Радомир,. В тази връзка е проведена полицейска операция в хода на която, при опит да приведе в движение противозаконно отнетия автомобил е задържано лице с прякор „Иво Диджея” – криминално проявен известен на органите на МВР.

„На базата на посочените по – горе няколко полицейски операции, както и активно провеждащите се в момента мероприятия се наблюдава спад в броя на противозаконно отнетите МПС от територията на гр.София в сравнение със същия период на 2015г.”, похвалиха се от СДВР./ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук