МВР ще търси изчезнали деца чрез Фейсбук

0
1287

България ще стане една от първите държави в региона, която ще въведе и използва при необходимост системата „AMBER Alert – изчезнало дете“, съобщиха от пресцентъра на МВР. Това се случва благодарение на сътрудничеството през последните 4 години между сектор „Киберпрестъпност“ към ГДБОП и компанията Facebook Inc и в контекста на българското председателство на Съвета на ЕС.

„AMBER Alert – изчезнало дете“ представлява система, свързана с приложението на Facebook, която дава възможност на правоохранителните органи да изпратят съобщение, съдържащо актуална снимка и информация за издирваното дете до всички потребители на социалната мрежа, намиращи се в радиус Гот 200 км от локацията на изчезване. Facebook ще изпраща целенасочен сигнал към News Feed-а заедно с подробна информация от правоохранителните органи. Потребителите ще могат да споделят сигнала със своите Facebook приятели с надежда за разширяване на обсега на информацията в тяхната мрежа и извън нея. С над 2 милиарда потребители, този инструмент е изключително силен при издирването на изчезнали деца с опасност за живота и здравето им.

Според данните на МВР дневно у нас се обявяват за издирване по около три деца.

Критериите за тази процедура са различни и се формират на базата на данните, които се получат заедно със сигнала за изчезване. Информацията се подава в областните дирекции на полицията най-често от родителите. Годишно регистрираните случаи на напуснали дома си деца са около 1000. Почти всички обаче се намират или се прибират сами. Те най-често са при приятел, любим или любима. За безследно изчезналите данните мълчат, тъй като се водят разследвания за трафик на хора или убийства. Цифрата обаче едва ли надхвърля 10 за последните години. От МВР обясниха, че най-големият пик на изчезнали е в началото на лятото. Тогава децата са във ваканция и контролът върху тях е по-труден.

/монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук