МЕГА СКАНДАЛ В ДЕЙЛИ ПРЕС! ТУНЬО Е УБИТ? Стентът от първия инфаркт е бил повреден?!

0
9761

12734024_866036213505111_9213714231254100013_nЗащо героят от САЩ’94 не беше аутопсиран? Стентът от първия инфаркт може да е бил повреден Трифон Иванов закъснял с цел ден да отиде в болницата

Злощастен медицински гаф може да е причината за втория инфаркт на героя от САЩ’94 Трифон Иванов.

Това предаде репортер на Дейли Прес позовайваки се на хора от Вели­ко Търново, където в сряда беше погре­бан бившият футбо­лист от националния отбор на България. Приятелите му от Пеневата чета, начело с Христо Стоичков и хиляди негови почи­татели и съграждани, дойдоха да си взе­мат последно сбо­гом с 50-годишния Трифон. Шушукаше се, че причината за втория инфаркт е не­качественият стент, който му е бил по­ставен при първия, получен през август миналата година.

Публична тайна е, че в България подобни случаи често пъти се лекуват с некачествени и евтини стентове. На 19 август миналата година Трифон бе приет по спешност в болницата във Велико Търново. Трябвало да се действа бързо, за да спасят живота му. Затова дежурният кардиохирург д-р Николай Илиев му поставил от наличните стентове. Само че изделието май излязло калпаво. И довлякло втория инфаркт на Туньо, който се оказа фатален.

В смъртния акт на Три­фон Иванов е записано, че е починал след „вне­запно спиране на сърце­то след остър инфаркт на миокарда”. Бившият футболист издъхна в събота, 13 февруари, в дома на приятелката си Ваня Панова в село Самоводене. Когато дошла линейката, вече бил изстинал. Лекарката от Бърза помощ във Ве­лико Търново д-р Станка Гавова е посочила имен­но тази диагноза като причина за смъртта.

Съмненията около кончината на Туньо се появили, след като се разбрало, че трупът му няма да бъде аутопсиран, потвърждава версията и вестник „Уикенд“ в новия си брой. Още тогава беше съоб­щено, че приятелката му Ваня Панова е отказала процедурата. По Закона за здравето наистина не е задължително да се прави аутопсия, ако човекът е починал извън лечебното заведение. Освен ако лекарят, констатирал смъртта, или някой от близките му не поиска това изрично. Само че нито д-р Гавова, нито майката и дъщерите на Трифон са настояли за това.

При първия инфаркт през август миналата година самият Трифон изцяло се доверил на извършилия операци­ята д-р Илиев и шефа на кардиологията във Велико Търново д-р Хараламби Бенов. Той дори закъснял с пос­тъпването в болницата, макар че имал болки в гърдите цял ден по-рано. Обадил се чак когато станало нетърпимо. И в това състояние, със запушена коронарна артерия, вече нямало какво друго да се напра­ви, освен да му сложат от наличните стентове в болницата. Туньо дори отказал да продължи лечението си в специ­ализирана клиника от по-висок ранг. Доверил се на двамата медици, които се славят като специалисти в тежките случаи и дори няколко пъти са връщали към живота другия голям бохем от Велико Търново Митьо Пищова.

„Ако е бил отишъл по-рано, е можело да го транспортират за опера­ция в София. И там да му сложат стент, за който е сигурно, че е качествен. А сега може да му се е паднал някой боклук от тези, които се ползват в масовото ни здравео­пазване”, коментират в старопрестолния град.

Друга версия гласи, че Трифон не си е пиел редовно хапчетата, които му били предписани след първия инфаркт. Бившият футболист трябвало да ги приема до края на живота си. Само че ня­кой път пропускал да ги вземе, което се оказало фатално. Още повече, че единият медикамент бил за стента. Почти спрял и цигарите, само че почнал да качва кило­грами. Минал 140, докато при първия инфаркт бил под 130. Но казвал, че се чувства добре, не се задъхва, няма болки в гърдите и си ходи нор­мално.

Причината за смъртта на Трифон си замина с него в гроба. Медиците могат само да гадаят дали стентът е бил повреден, дали пък не се е запушил, или проблемът е дошъл от другата коронарна артерия. „То и няма чак такова значение, човекът така или иначе си замина без време”, оплакват го близките.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук