Международен скандал! В тежък гаф се забърка вестник „Капитал“

0
542

В тежък гаф се забърка вестник „Капитал“. Говорителката на еврокомисаря по политиката за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан – Мая Коцианич опроверга официално интервю, което е публикувано във вестника в пасажа му за Македония. За това съобщава македонското издание „Мета“, цитирано от Канал 3.

„Вярвам, че думите на Хан са извадени от контекста. Позицията на комисаря остава същата като в последните му изявление“, съобщава Коцианич.

Тя цитира отново изявлението на Хан от 18 януари, в което се казва, че той подкрепя консенсусното решение на партиите да отидат на избори по всички демократични стандарти.

Запитването на македонските медии към еврокомисаря идват след неговото интервю за „Капитал“.

В него на въпрос : Как очаквате да се развие ситуацията в Македония, след като премиерът Никола Груевски подаде оставка и бе назначен служебен кабинет, но опозицията в лицето на СДСМ отказва да отиде на избори през април, защото се съмнява, че те ще бъдат честни? Какво ще се случи, ако социалистите бойкотират вота, и какво е по-добре – той да бъде проведен без тях или да се търси компромис?

Хан отговаря: „Споразумението между опозицията и Груевски за разрешаване на политическата криза в Македония има много елементи и изборите през април са само един от тях. Част от тези елементи са изпълнени, макар и след крайния срок, който беше предвиден. Разбира се, в такава чувствителна ситуация е хубаво да има национален консенсус. Но трябва да приемем, че това може и да не е постижимо. Това, което има значение за нас, е изборите да са честни и демократични. Работим с Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и те ще изпратят повече хора от обичайното да наблюдават както подготвителната фаза на вота, така самото гласуване в изборния ден. В Турция например на последните избори имаше 30 наблюдатели, а сега в Македония, многократно по-малка държава, ще има 24. ОССЕ са готови да оказват съдействие и на македонската избирателна комисия, ако тя поиска помощ. Пак ще кажа, за нас решаващото е изборите да се случат по честен, прозрачен и демократичен начин. Не е важно дали всички ще участват, важно е качеството на избирателния процес. На базата на това може да направим следващи стъпки и да продължим напред“.

Според говорителката на комисаря частта с изборите е интерпретирана невярно от журналистите на вестника и комисарят Хан се разграничава от нея.

Вестник „Капитал“ поставя в твърде деликатна ситуация комисарят Хан, който беше специален гост на форума, организиран от „Икономедиа“.

Гафът на „Капитал“ е необясним предвид факта, че изданието и журналистите му претендират, че имат добър диалог с европейските институции и са познавачи на материята. Международният скандал, в който бе забъркан Хан, обаче наподобява този на „Медиапул“, която пробута писмо уж на Еврокомисията, представяща го като официален документ.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук