Менда Стоянова закова Цветан Василев: Ясно е кой фалира КТБ!

0
1328

Г-н Василев дължи много отговори – не само на българската съдебна система, а на всички нас. Така коментира депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова относно делото срещу бившия собственик на КТБ Цветан Василев, който е разследван за фалита на банката и източването на над 206 млн. лв., пред БНТ.„Мисля, че е ясно е кой фалира КТБ – г-н Василев и ръководството на банката. Независимо от всички други интерпретации”, каза Стоянова, която е председател на Комисията по бюджет и финанси в парламента. По думите й, от доклада за банката се виждало, че тя рано или късно щяла да фалира.

Във връзка с обясненията на банкера, който се укрива в Сърбия и дори поискал сръбско гражданство, за да избегне екстрадиция, че външни фактори са виновни за случилото се и то е умишлено предизвикано, Стоянова каза: „Василев говори само за повода” и добави, че от документите се виждало, че банката е управлявана като пирамида.

Депутатът от ГЕРБ обясни, че българските инвеститори, които са купили около 30% от емитирания държавен дълг от 2 млрд. лв., са основно банки и пенсионни дружества. Тя посочи, че голяма част от дълга е рефинансиране на стари дългове. „Ние трябва да започнем да бъдем на излишък, за да може с този излишък да погасяваме старите си дългове, а не да ги рефинансираме”, каза тя.

„Има положителна новина – заявките за тези 2 млрд. лв. бяха много повече – над 3 млрд. лв. Това означава, че има доверие към България и финансовата стабилност”, добави Стоянова.

По отношение на честата промяна в решенията на премиера, свързани с различни реформи, депутатът от ГЕРБ обясни, че Бойко Борисов е доказал, че е много диалогичен. „Борисов променя мнението си според нуждите на хората”, каза тя.

На въпрос дали ГЕРБ отново би подкрепила кандидатурата на Росен Желязков за Комисията за защита на конкуренцията, Стоянова отговори: „Г-н Желязков е изключително качествен човек, с изключително сериозен административен опит”. Тя припомни неприятната история около аферата „Костинброд”, в която Желязков се оказа главен обвиняем. „Сега, когато имаше възможност този човек с богатия си опит в администрация да поеме горещия картоф КЗК, ние отново го оплюваме – визирам Радан Кънев, което доведе до реакцията на Бойко Борисов”, заяви тя.

По думите й, ГЕРБ отново биха подкрепили Желязков, въпросът е дали той би минал отново през „ада на оплюването”./БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук